11 septembrie 2011

Ce culoare au emoţiile mele?


jocuri cu culori, jocuri de dezvoltare a emotiilor, poza d pe 123rf.com
Vârsta jucătorilor. De la 4 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 2 jucători în sus.

Obiective. îl ajută să își dezvolte inteligența emoțională, capacitatea de a-şi recunoaşte propriile emoţii şi pe ale celor din jur, asociază emoţiile cu culorile.

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior, se poate juca la masă

Materiale necesare. cartonaşe colorate în 6 culori: galben, portocaliu, roşu, albastru, verde şi negru.

Pregătirea jocului. Li se prezintă jucătorilor regulile de joc.

Cum se joacă " Ce culoare au emotiile mele?". Spune-i micuţului tău că astăzi veţi descoperi o mulţime de emoţii noi. Aşează pe o masă cartonaşele colorate, şi apoi roagă-ţi copilul să aleagă cartonaşul care se potriveşte cel mai bine cu felul în care se simte el pe moment. Alege şi tu unul. Apoi invită-l să denumească o emoţie care se potriveşte cu cartonaşul lui. Roagă-l apoi să aleagă alt cartonaş, şi să spună o emoţie care se potriveşte cu culoarea aleasă. Repetă acelaşi lucru cu toate cartonaşele.

Bine de știut: Fiecare dintre noi asociem la aceeaşi culoare emoţii diferite. Spre exemplu pentru unii roşu înseamnă pasiune, pentru alţii furie, pentru alţii frică. De aceea este foarte important să îţi laşi copilul să găsească propriile asocieri culoare-emotie, fără să îl corectezi sau să îi spui că greşeşte. Nu există răspunsuri corecte sau greşite când vine vorba de emoţii. Acceptă pur şi simplu emoţia spusă de el şi încurajează-l să continue. Aceasta nu este o lecţie didactică, ci un joc pe care îl faceţi împreună și care vă va ajuta să vă dezvoltați inteligența emoțională.

Cu cât copilul este mai mare, cu atât joculețul poate fi făcut cu emoții mai nuanțate. Cînd îi explici o nouă emoție, poți să folosești exemple de situații în care te-ai simțit așa. Joculețul este potrivit de la vârsta de 4 ani.

sursa aici

Mai puteţi juca şi