12 noiembrie 2014

9 pietre sau Castel

Vârsta jucătorilor. De la 6 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 6 jucători în sus. Este potrivit si pentru un numar mai mare de jucatori

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă spiritul de echipa,  îşi dezvoltă dexteritatea picioarelor şi a mâinilor, învaţă să lucreze in echipa si sa respecte reguli, se distrează.

Spaţiul de joacăîn exterior. Au nevoie de umpic de spatiu de desfasurare.

Materiale necesare. pietre si minge

Pregătirea jocului. Li se prezintă jucătorilor regulile de joc cat mai clar.


Cum se joacă "9 pietre sau Castel ". Pentru inceput jucatorii formeaza un "castel din 9 pietre asezandu-le una peste alta. Participantii se impart in doua echipe. Cand jocul incepe una dintre ele va apara castelul, cealalta il va ataca. 
Se vor numara 9 pasi de la castelul de piatra si se va trage o linie. De aici va incerca echipa 2 daramarea castelului, cu ajutorul mingii. Daca, dupa ce toti componentii echipei 2 arunca cu mingea, castelul este inca in picioare, echipele vor schimba rolul si echipa 1 va incerca ea sa darame castelul cu ajutorul mingii. 
Dupa daramarea castelului, echipa aflata in aparare in acel moment, va trebui sa recupereze mingea si va vana componentii celeilalte echipe, incercand sa ii scoata din joc (ca la ratele si vanatorii).  In acelasi timp, componentii echipei care a reusit daramarea castelului vor trebui sa recladeasca castelul pentru a castiga jocul. Acestia vor trebui sa faca acest lucru fara sa fie loviti cu mingea de echipa adversa.
La final va castiga
  1.  echipa aflata in aparare daca reuseste sa scoata din joc (sa atinga cu mingea) toti componentii celeilalte echipe, inante ca acestia sa recladeasca castelul. 
  2. Echipa care a daramat castelul – daca reuseste sa recladeasca castelul de piatra inainte ca cealalta echipa sa ii scoata toti componentii afara din joc.
Echipa castigatoare va incepe urmatorul joc in pozitia de atacant.
Alte Reguli importante ale jocului:
  •  Daramarea castelului se face doar cu mingea, care poate fi aruncata cu mana sau cu piciorul in directia castelului.
  •  Aparatorii castelului pot apara castelul doar cu ajutorul mingii. Nu au voie sa ii tina sau sa ii blocheze pe cei care trebuie sa recladeasca castelul.
  •  Aparatorii trebuie sa lase mingea sa loveasca castelul.
  • Un jucator atins cu mingea va iesi din joc si va lasa piatra/pietrele pe care le are in mana in locul in care a fost atins cu mingea.
jocurile copilăriei, jocuri cu pietre, imagine de pe google image, jocuri de echipă, jocuri de exterior, jocuri de vacanţă, jocuri pentru copii de 6 - 9 ani, jocuri pentru copii de 9 - 12 ani, 9 pietre, 7 pietre, castel, cum se joaca castel, cum se joaca 9 pietre, activitati din copilarie, jocuri de exterior, jocuri afara, activitati afara, idei de jocuri afara, activitati de echipa, jocuri de echipa,