12 noiembrie 2014

Calcatea

Vârsta jucătorilor. De la 6 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 3 jucători în sus. Potrivit pentru grupuri mici.

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă spiritul de atenţie,  îşi dezvoltă dexteritatea picioarelor , învaţă să respecte reguli, se distrează.

Spaţiul de joacăîn exterior sau interior

Materiale necesare. nu sunt necesare

Pregătirea jocului. Li se prezintă jucătorilor regulile de joc.

Cum se joacă "Calcatea ". 

Varianta 1. Jucatorii stau in cerc si la start spun: " Cal-ca-tea PRIM!" sau  "Pe locuri, Fiti gata, Start!". Apoi repede trebuie sa sara din pozitia initiala intr-o pozitie cat mai favorabila pentru a-l calca pe urmatorul sau pentru a se apara sa nu fie calcati. Apoi, se ataca unul pe calalt pana cand ramane unul singur necalcat si acesta castiga jocul. 

Varianta 2. Participantii stau intr- un cerc si pun fiecare cate un picior in fata si striga:
“Floare, floare cu X petale, deschide-te” – STOP! (X reprezinta nuamarul jucatorilor participanti)
 La “STOP” toti jucatorii vor sari in spate (indepartandu-se de restul jucatorilor). In continuare, jucatorul care a spus primul “STOP”  trebuie sa ii calce pe picioare pe cat mai multi dintre adversari. Va continua sa “atace” atata timp cat reuseste sa calce pe picioare un adversar. Daca sare si rateaza, va numi alt jucator care sa atace. Restul jucatorilor trebuie sa se fereasca. Cand un jucator este calcat, acesta iase  afara din joc. Castiga cel care a ramas ultimul in joc.
Observatii. Atentie, la acest joc participantii se pot lovi/ accidenta! E bine sa ne jucam cu o oarecare "grija"
jocuri "dure", jocurile copilăriei, jocuri de interior şi exterior, jocuri fără materiale necesare, jocuri de vacanţă, jocuri pentru copii de 6 - 9 ani, jocuri din curtea şcolii, jocuri scurte, activitati afara, activitati in exterior, jocurile din copilarie, calcatea, calcatea joc din copilarie, cum se joaca calcatea