6 ianuarie 2014

Prostul - joc de carti din Ucraina

Vârsta jucătorilor. De la 8 ani în sus

Durata: 30 de minute

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu 2 - 6 jucatori.

Obiective. jucătorii  se relaxeaza, se destind, isi dezvolta atentia si pot juca in echipa.

Spaţiul de joacă
în interior sau exterior

Materiale necesare. 
un pachet de carti de joc

Pregătirea jocului Li se prezintă jucătorilor regulile de joc cat mai clar.


Cum se joacă "Prostul". Mai intai se renunta la cartile mai mici de 5 din pachet. Dupa ce sunt amestecate se impart cate 6 carti la fiecare jucator, se descopera o carte care va fi "tronful" la acea tura de joc si  se aseaza cu fata in sus pe masa sub teancul de carti care a ramas. Va incepe jocul cel care are cartea cu numarul sase de culoarea tronfului (sau 7, sau 8, etc.). La o runda de joc:
  • Jucatorul pune o carte pe masa (mai putin importanta sau in functie de "strategia" sa) si-l ataca pe cel din stanga sa.
  • Acesta trebuie sa acopere cartea cu o carte mai mare decat cea pusa de atacator de aceeasi culoarea sau cu un tronf.
  • Apoi poate sa fie atacat si de ceilalti jucatori (nu exista o ordine anume si atacatorul poate reveni cu altacarte)). Acestea sunt obligati sa -l atace doar cu carti de acelas numar ca si ce exista deja pe masa.Sepoate face acest lucru de maxim 6 ori. 
  • Daca are cu ce sa acopere cartile vor fi "arse". jocul continua cu el. Are dreptul sa -l atace pe cel din stanga sa.
  • Daca nu are cu ce sa acopere va lua cartile in mana sa. Nu poate sa atace la runda aceea. Jocul continua cu jucatorul din stanga sa care are dreptul sa atace.
  • Inaite sa inceapa un nou" atac". jucatorii trebuie sa aiba 6 carti in mana. Primul care ia carti din teancul de pe masa e cel care a atacat, apoi ceilalti jucatori care au nevoie de carti, la final, cel care a fost atacat (se ia inclusiv cartea tronf). Daca s-au terminat cartile jocul continua pana cand un jucator nu mai are nici o carte in mana. El a castigat.
Atentie , daca ti s-au terminat cartile din mana ai castigat doar daca pe masa nu mai sunt carti  in teancul de pe masa.  Daca sunt, in acest caz, trebuie sa tragi 6 carti si sa continui jocul. 

Variante de joc. Jocul se poate juca si in perechi. Strategia de atac se face in asa fel incat adversarii sa ia carti in mana sa nu va atace. Va castiga perechea atunci cand un jucator se scapa de toate cartile din mana

Varianta de joc. La inceputul atacului daca ai carte asemanatoare cu cea cu care ai fost atacat o pui pe masa si pasezi atacul la primul jucator din stanga. Acesta poate sa faca lafel. Daca nu are carte asemanatoare jocul continua dupa regulile initiale. (de ex. daca esti atacat cu dama, daca tu ai inca op dama sau doua le pui pe masa si pasezi cartile deatac la jucatorul din stanga. Acesta este nevoit sa acopere el cartile sau daca are o dama va face lafel.)