21 octombrie 2011

Adevăr sau provocare, Procente sau Închisoare

Vârsta jucătorilor. De la 6 ani în sus


Durata: 30, poate chiar mai mult.

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 4 jucători în sus.

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă imaginaţia, se cunosc mai bine între ei, se apropie unii de ceilalţi, socializează şi se distrează.

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior

Materiale necesare.o sticlă sau cărţi de joc, bileţele din hârtie.

Pregătirea jocului Li se prezintă jucătorilor regulile de joc.

Cum se joacă "Adevăr sau provocare, Procente sau Închisoare"
Jucătorii sunt aşezaţi  pe jos în cerc. La început se stabileşte ordinea prin care se adresează întrebările sau provocările. În mijlocul cercului este poziţionată o sticlă din plastic de preferinţă, ca şi un ac de ceas. Aceasta va fi învârtită pe rând de jucători. Jucătorul spre care arată gâtul sticlei e ales să fie întrebat sau provocat de către cel care a învârtit sticla. Acesta este întrebat : « Adevăr sau provocare ? » …El alege. Dacă doreşte « Adevăr » va trebui să răspundă sincer la o întrebare.  Are voie să refuse de maxim 3 ori. Dacă vrea o “prpvocare” trebuie să îndeplinească ce i se cere. Apoi jocul continuă, Jucătorul care a fost “provocat” învârte sticla şi tot aşa. 

Variantă cu “Procente sau Închisoare”. Dacă jucătorul alege “ Procente” , va trebui să răspundă la întrebări de genul “Cât la 100, o iubeşti pe…?” sau “Cat la suta te gandesti la….?” etc.
Atunci când jucătorul alege “Închisoare”, cel care-l provoacă sau animatorul trebuie să –i acopere ochii şi să-l pună să aleagă o persoană din cerc pe care va urma să o “pupe”. Se va juca cam aşa: “Pe cine vrei să pupi, pe…x, pe y, etc”.. După ce spune da, Unde ?, Aici …aici ( arată mai multe zone ale feţei – obraz, buze, ochi, gât, nas, urechi, etc. )…După ce se decide şi zona se mai întreabă şi “De câte ori?, de atâtea…de atâtea ( se arată cu degetele de la mâini)…După ce se hotărăsc toate detaliile jucătorul poate să treacă la fapte…

Varianta cu "foc". La această obţiune, jucătorul care alege "foc", va fi întrebat " Ai sări în foc pentru...(se alege o persoană dintre cei prezenţi sau cei cunoscuţi)....Iar acesta va trebui să răsoundă cu "da" sau "nu".

Sugestii. Ordinea celor care vor fi provocaţi se mai poate realiza la alegere, sau întâmplătoare: cu cărţile de joc, cu bileţele, ‘învârte sticla’ (cel spre care arata gâtul sticlei e ales) sau pur şi simplu în ordinea în care s-au aşezat.
Provocările, de asemenea, se pot alege cu ajutorul unor bileţele dinaote stabilite de către jucători, cu ajutorul unei "Roate a norocului" sau cu ajutorul unor zaruri special create pentru un asfel de joc.

Observaţii. Jucătorii ar trebui să se cunoască între ei atunci când se propune un asfel de joc pentru ca atmosfera să fie una mai prietenoasă lipsită de stânjeneli.

Mai puteţi juca şi