4 iulie 2011

Pétanque/Poarca sau purcica/Perețica/Boccia

petanque, jocuri, poza d p cervenalhota.com
Vârsta jucătorilor. De la 7 ani în sus


Numărul jucătorilor. Jocul se joacă cu de la 5 jucători în sus, cu câţi sunt mai mulţi cu atât mai bine.


Obiective. jucătorii muncesc în echipă, îşi dezvoltă spiritul de observaţie, atenţia, se distreaza.
Spaţiul de joacă. Jocul se desfășoară în mod normal pe o suprafață plană de țărână, pământ uscat acoperit cu praf, dar poate fi jucat și pe alte suprafețe cum ar fi iarbă sau pietriș.

Materiale necesare. sunt necesare 12 bile de petanque + o bila mai mica de lemn.

Pregătirea jocului. Se pregateste terenul, se delimiteaza spatiul conform regulilor de joc. Li se spun regulile de joc participanţilor.

Cum se joacă “ Pétanque/Poarca sau purcica/Perețica/Boccia".
Acest sport se practică ori 1 contra 1, ori în 2 echipe de 2 sau 3 jucători.
Tete a tete - 1 contra 1, cu 3 bile fiecare.
Dublu - 2 contra 2, cu 3 bile fiecare. Triplu - 3 contra 3, cu 2 bile fiecare.

Nu pot fi mai mult de 12 bile pe teren.


Jucătorii utilizează bile metalice care au diametrul cuprins între 70,5mm si 80mm, iar greutatea maximă nu poate fi superioară de 800 gr (650 gr min/800 gr max). Ținta (biluța) este din lemn și are diametrul cuprins între 25 și 35 mm.

Se trage la sorți echipa care începe jocul. Oricare jucător al acestei echipe alege punctul de lansare și desenează pe sol un cerc de diametru cuprins între 35 și 50 cm. Cand joacă, picioarele jucătorului trebuie să fie înscrise în cerc până când bila sa, după aruncare, atinge solul.

Pentru început primul jucător aruncă ținta la o distanță cuprinsă între 6 și 10 metri. Ținta trebuie să se afle la cel puțin 1 m distanță de orice obstacol (copac, zid, etc).

Acest jucător lansează apoi prima bilă, încercând să o plaseze cât mai aproape de țintă.

Un jucător de la a doua echipă intră apoi în cerc și lansează bila proprie încercând să o plaseze cât mai aproape de țintă astfel incât să fie mai bun decat primul (distanță mai mică pana la țintă). Bila cea mai apropiată de țintă conduce jocul.

Acum unul din jucătorii de la echipa cu bila mai îndepartată de țintă aruncă bila încercând să o plaseze cât mai aproape de țintă. Atât timp cât echipa nu conduce jocul (bilele fiind mai îndepărtate de țintă decât ale echipei adverse), aceasta continuă să joace în continuare până reușește să plaseze mai aproape de țintă. Apoi continuă echipa care are bilele mai îndepartate de țintă.

Când una dintre echipe nu mai posedă bile, jucătorii echipei adverse joacă bilele pe care le mai au încercând să le plaseze cât mai aproape posibil de țintă.

Când cele două echipe nu mai au bile se numără punctele. Echipa câștigătoare marchează atâtea puncte câte bile se află mai aproape față de țintă, în comparație cu echipa adversă.

Unul din jucătorii echipei care a câștigat punctul/punctele lansează apoi ținta din locul unde se găsește și jocul continuă astfel, până când una din echipe ajunge la 13 puncte


mai multe detalii despre acest joc aici