21 octombrie 2010

Maşinuţele


Vârsta jucătorilor. De la 6 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 4 jucători în sus. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât se distrează mai bine.

Obiective. Învaţă să lucreze în pereche, să se coordoneze, învaţă coordonate (dreapta, stânga, în faţă, în spate), se distrează.

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior, pe iarbă.

Materiale necesare. Opţional, este nevoie de eşarfe ( un număr de eşarfe cât jumătate din numărul copiilor).

Pregătirea jocului. Li se prezintă jucătorilor regulile jocului.

Cum se joacă Maşinuţele "  Copiii sunt împărţiţi în perechi. Din fiecare pereche, un copil va fi legat la ochi, fiind maşinuţa. Perechea lui va fi cel care îl va conduce. Pentru fiecare mişcare de în faţă, în spate, la dreapta, la stânga, oprire, pornire, se vor alege nişte semne: de ex., atins pe spate, la ceafă, pe umărul drept, stâng, etc. De asemenea se pot alege sunete de animale sau vocale pentru fiecare semn. La finalul primei runde, care poate dura câteva minute, se schimbă rolurile în fiecare pereche, cei care fost maşini vor deveni conducători.

Varianta 1: Una dintre perechi (maşina-şofer) trece în mijloc şi este maşina poliţiei. Aceasta trebuie să prindă celelalte maşini. De aceasta dată şoferii nu au voie să atingă maşinile ci doar le ghidează verbal (“mai la stânga”, “la dreapta”, “în faţă”, “în spate”, etc.). După ce o maşină este prinsă poate deveni maşina de poliţie şi începe să prindă la rândul ei alte maşini sau poate deveni maşina de poliţie iar vechea maşină de poliţie devine maşină “normală”.

Varianta 2. Acest joc se poate juca şi fără eşarfe, dacă jucătorii sunt mici ca vârstă.

* l-am învăţat de la formatori BAFA din Bucureşti, prin World Vision, 2003