Pentru nou-nascutul de 1 saptamana - Miscarea partilor corpului
Daca miscarea capului este lipsita de stabilitate, sustine-i-l cu bratul pe care il legeni, cand nu este intr-o pozitie inclinata. Rasuceste cu blandete capul nou-nascutului, pentru a-l ajuta sa devina constient de ambele parti: stanga si dreapta. Ofera-i un deget si lasa-l sa te stranga de el. Sugarul interactioneaza cu oamenii prin pipait, in primele saptamani de viata.
Indreapta-i pe rand bratele si picioarele si observa-i reactia. Apoi atinge-i talpile si tine-i-le cu mana. Acest exercitiu ii permite nou-nascutului sa-si constientizeze partile corpului, prin intermediul pipaitului. Vorbeste-i bland, folosind fraze scurte, canta-i sau fredoneaza-i, pentru a-i stimula auzul.
Pentru nou-nascutul de 2 saptamani - Testarea reactiei la lumina
In primele doua saptamani de viata, ochii bebelusului nu focalizeaza intotdeauna bine. Vederea lui reactioneaza la lumina, la obiectele stralucitoare sau in miscare. Da la o parte draperia de la fereastra si observa daca cel mic isi intoarce capul in directia luminii care patrunde prin geam. Poti sa te joci si cu o lampa, proiectand lumina pe perete. De regula, cel mic isi va intoarce capul in directia luminii.
Pentru nou-nascutul de 3 saptamani - Miscarea obiectelor
Ia o jucarie care zornaie si misc-o in fata copilului, pentru a-i antrena miscarea stanga-dreapta a ochilor. Daca vederea micutului nu reactioneaza din prima la miscare, nu-ti face griji. Nu toti copiii deprind acest reflex in primele saptamani dupa nastere. Repeta exercitiul si in urmatoarea saptamana, cu diferite obiecte.
Pentru bebelusul de 1 luna - Gimnastica in pat
Agata de bara pentru jucarii suspendata deasupra patutului mai multe obiecte, cum ar fi o zornaitoare viu colorata, un clopotel, un capac de plastic invelit in staniol si o figurina. Atarna suficient de jos pentru a-i pernite bebelusului sa le atinga atunci cand ridica manutele. Misca din clopotel usor pentur a-l face sa sune. Bebelusul va incerca si el sa atinga clopotelul, apoi celelalte jucarii. In curand isi va da seama ca anumite obiecte fac zgomot, iar altele nu.
Pentru bebelusul de 1 luna si jumatate - Jocul cu mingea
Leaga de bara de sus a patutului o minge din cauciuc moale sau confectionata dintr-un ciorap in care ai indesat bucati de ziar sau hartie mototolita. Misca mingea suspendata inainte si inapoi, de la stanga la dreapta, in vazul copilului. Exercitiul are rolul de a initia coordonarea ochi - mana, de a dezvolta constientizarea mingii si a miscarii ei, de a imbunatati simtul pipaitului si de a stimula miscarile manutelor si ale ochilor.
Pentru bebelusul de 2 luni – Dezvoltarea perceptiei
Pune bebelusul pe burtica si vorbeste cu el, din diferite pozitii. Observa daca incearca sa isi salte capul pentru a te vedea. Apoi intoarce-l pe spate, astfel incat sa te poata privi. Vorbeste cu el, schimbandu-ti pozitia, astfel incat sa-l determini sa intoarca capul in diferite parti: la stanga si la dreapta. Apropie-i palmele si vezi daca incearca si si le departeze, pentru ca apoi sa si le apropie iar. Jocul cu manutele demota constientizarea lor.
Pentru bebelusul de 2 luni si jumatate – Intarirea muschilor
Iata inca un exercitiu pe care poti sa il faci cu bebelusul tau asezat pe burtica. Intinde-i usor manutele, pe rand, apoi piciorusele. Aseaza o jucarie langa el si vezi daca incearca sa se intinda dupa ea. Scopul activitatii nu este ca bebelusul sa apuce jucaria, ci doar sa-si antreneze muschii, prin miscarea bratelor si a picioarelor.
Pentru bebelusul de 3 luni – Jocul cu oglinda
Este o activitate extrem de stimulanta pentru cel mic. Ia-l in brate si du-l la oglinda, pentru a-i da ocazia sa-si constientizeze propria reflexie. Puteti sa va jucati impreuna de-a “cucu bau, cine e acolo” si sa-i pronunti numele, pentru a-l ajuta sa-si formeze identitatea.
Pentru bebelusul de 3 luni si jumatate – Jocul cu mosoarele
Cumpara cateva moasoare mari si leaga-le de un elastic sau de o sfoara. Lasa o distanta suficient de mare intre mosoare pentru a le putea roti. Pune bebelusul pe o paturica moale sau pe o plapuma, pe burtica si roteste mosoarele in fata lui. Lasa-l sa se agite, incercand sa apuce mosoarele. Exercitiul are rolul de a stimula perceptia miscarii, motivatia de a se misca si dezvoltarea muschilor, in incercarea de a apuca obiectul.
Pentru bebelusul de 4 luni – Mingea rostogolita
Rostogoleste o mingiuta pe burtica bebelusului si vezi cum reactioneaza. Intoarce-l apoi pe burtica si rostogoleste mingiuta in fata lui. Daca bebelusul tau incepe sa scoata sunete si sa se agite, inseamna ca vrea s-o apuce. Daca doar umareste cu privirea rostogolirea mingei, inseamna ca participa cu privirea la activitate.
Pentru bebelusul de 4 luni si jumatate – Recita-i poezii
Recita-i versuri dintr-o carticica ilustrata si arata-i imaginile care corespund poeziilor. Repeta poeziile de cate ori este posibil. Bebelusul tau va invata sa asculte si isi va imbogati vocabularul, dezvoltandu-si totodata interesul pentru ritm si repetitie. Cand va incepe sa vorbeasca, va recita poeziile lui favorite in mod spontan.
Pentru bebelusul de 5 luni – Sa batem din palme
Pune bebelusul in poala si indeamna-l sa te urmareasca in timp ce iti aproprii si iti indepartezi mainile. Poti sa ii reciti si cateva versuri in timp ce repeti aceasta activitate, pentru cresterea nivelului de constientizare a ritmului si a rimei. Daca cel mic nu imita ceea ce faci, il poti ajuta sa bata din palme, tinandu-l usor de incheieturi.
Pentru bebelusul de 5 luni si jumatate – Jocul cu degetelor de la picioare
Joaca-te cu degetelele de la picioarele bebesului, in timp ce ii reciti versuri amuzante. Dupa mai multe repetii, cel mic va incepe sa se joace cu degetele de la maini si picioare, incantat de modul in care se misca diferitele parti ale corpului. In scurt timp, va realiza ca poate si controla miscarea lor.
Pentru bebelusul de 6 luni – Scapatul obiectelor din mana
Ia o jucarie si indeamna-ti bebelusul sa te urmareasca cu privirea, in timp ce o ridici deasupra ochilor lui si ii dai drumul din mana sa cada. Pronunta numele jucariei, apoi cuvantul “jos”, cand ii dai drumul din mana. Repeta exercitiu, punand accent pe cuvantul “jos”, pentru a-ti ajuta bebelusul sa constientizeze conceptul.
Pentru bebelusul de 7 luni – Sosetele cu clopotei
Cand bebelusul tau sta intins pe spate, joaca-te cu piciorusele lui. Ridica-i-le astfel incat sa-si poata apuca cu mana laba piciorului. Poti sa legi si un clopotel de ciorapelul cu care este incaltat. Clopoteii au rolul de a imbunatati constientizarea stangii si a dreptei prin intermediul sunetelor.
Pentru bebelusul de 8 luni – Mingea in geanta
Da-i bebelusul tau o minge mica si lasa-l s-o pipaie. Pune apoi mingea intr-un rucsac sau geanta de panza si trage fermoarul. Misca mingea in interiorul gentii, pronuntand cuvintul “inauntru”. Invita-l pe cel mic sa atinga si el mingea din geanta si sa o miste. Pe parcurs, poti introduce si alte obiecte in geanta.
Pentru bebelusul de 9 luni – Casuta din carton
Ia o cutie de pantofi si deseaneaza pe ea o usa, apoi decupeaza cele doua laturi orizontale si una verticala. Arata-i copilul casuta si usa care se poate inchide si deschide. Ia un mosor, deschide usita si pune mosorul in casa, vorbind mereu cu bebelusul tau si explicandu-i ce faci. Scoate apoi mosorul din casuta din carton si da-i-l copilul tau sa il examineze. Cel mai probabil va incerca si el sa repete actiunile pe care le-ai facut.
Pentru bebelusul de 10 luni – Sa ne rostogolim
Pune-ti bebelusul pe scapte si rostogoleste-i usor corpul, de la stanga la dreapta, vorbindu-i mereu. Observa-i reactia atunci cand te opresti. Daca incearca si el sa se rostogoleasca, inseamna ca activitatea ii place. Daca nu da semne de interes si te priveste mirat, incearca exercitiul mai tarziu.
Pentru bebelusul de 11 luni – Groapa cu nisip
Profita de zilele in care poti scoate copilul in parc si lasa-l sa se joace in nisip, cu diverse recipiente pe care se le umple si apoi sa le goleasca. In anotimpul rece, profita de momentul baitei pentru a-i da ocazia sa se joace cu diferite recipiente in apa.
Pentru bebelusul de 12 luni – Sa pornim la drum
Odata ce a facut primii pasi, incurajeaza-l sa-si exerseze mersul. Pune o jucarie la mica distanta de el si incurajeaza-l sa se duca dupa ea. Asigura-te ca terenul este sigur si ca nu se poate rani, in cazul in care pica in fundulet.
sursa http://www.copilul.ro
activitati bebelusii, jocuri pentru bebelusi, jocuri pentru copii de 0 - 3 ani, activitati montessori, jocuri montessori, articole interesante de pe internet, Sugar, Dezvoltarea bebelusului, Activitati dezvoltare copii, Activitati dezvoltare atentie, Dezvoltare bebelusi,motricitate bebelusi, atentie bebelusi, idei activitati bebelusi