23 iunie 2013

Citadeles

Cu cateva luni in urma am descoperit jocul Citadeles. Este unul dintre jocurile de societate de care am prins drag si cred ca foarte multi jucatori se indragostesc de el dupa ce se joaca de cateva ori.

Fiecare jucator reprezinta un oras (Citadel) care la inceput are doar 4 districte (institutii) si cativa galbeni. Scopul este sa-si dezvolte orasul pana la sfarsitul jocului cumparand districte cu aur. Pentru aceasta, la fiecare runda de joc va putea juca roluri de diferite personaje in functie de ceea ce-si propune sa dezvolte in acea runda. Jucatorii pot avea roluri de personaje cu diferite abilitati, uneori devenind  malefici, (omoara, fura, se scapa de cartile care nu le mai sunt bune, distrug distrctele adversarilor si asa mai departe).

Vârsta jucătorilor. De la 10 ani in sus

Durata: 20 - 60 de minute

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 2  jucători, pana la 7.

Obiective. incurajarea socializarii, petrecerea timpului alaturi de prieteni, dezvoltarea atentiei

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior, de obicei la masa.

Materiale necesare. jocul de societate Citadeles (cel putin jocul de baza contine carti de districte (institutii), carti de caractere, carti de referinta (cu explicatii pt fiecare jucator, utile mai ales pana cand invatam regulile), monede mici de aur din plastic si o coroana din lemn.

Pregătirea jocului. Li se spun jucătorilor regulile de joc cât mai clar. Se aleg cartile de districte separat si cartile de caractere separat. (daca jocul contine si extensia, se aleg si aceste carti si se scot afara din joc) Fiecare jucator primeste 2 monezi de aur, 4 carti de district si jucatorul mai invarsta primeste coroana pentru inceput. 

sursa imagine galdaspele.org, jocuri de societate, board games, board game, citadele, citadeles, joc citadeles, cum se joaca Citadeles, review citadeles, ucigas, asasin, rege, arhitect, hot, episcop, magician, comandant, negustor, jocuri de carti, board game cu carti, jocuri cu carti de joc, carti de joc, jocuri pentru copii mari,jocuri pentru tineri,jocuri de blaf, jocuri de petrecere, jocuri pentru multi jucatori,jocuri de rol, roluri, jocuri din tematica medievala

Cum se joacă "Citadeles" . Jocul Citadeles se joaca in mai multe runde avand cateva etape:

Etapa 1. Jucatorul care are coroana amesteca cartile de caractere, ia una si fara sa o vada, o aseaza intoarsa pe masa. Apoi se uita la carti si alege un caracter pe care -l va juca la acea runda. (Lista de caractere este 1.Asasin, 2.Hot, 3. Magician,  4. Regele, 5. Episcopul, 6. Negustorul, 7. Arhitect, 8 Comandant. Apoi paseaza cartile de caractere la urmatorul jucator. Daca se joaca 4 jucatori, acesta pune o carte fara sa o vada jos si apoi alege un personaj. Si tot asa. Daca se joaca 7 jucatori atunci jucatorul alege o carte direct. 

Etapa 2. Jucatorul care are coroana va apela, pe rand fiecare personaj , in ordine, dupa rangul pe care il are. 1.Asasin, 2.Hot, 3. Magician,  4. Regele, 5. Episcopul, 6. Negustorul, 7. Arhitect, 8 Comandant. Jucatorii pastreaza secret identitatea de personaj pana cand sunt apelati. Cand isi aud chemat personajul acesta trebuie sa -si arate cartea si sa o aseze cu fata in sus pe masa, apoi isi joaca tura. La o tura jucatorul poate sa faca:
1. O actiune. Fie alege sa ia doi galbeni de la banca sau trage doua carti de district din teancul de carti de district de pe masa, dintre care alege una care ii ramane in rezerva sa iar pe cealalta o pune inapoi in teancul de pe masa. 
2. Construieste un district (cartile de district pe care le aveai in "rezerva" le poti dezvolta) platind cu aur cat arata pe ea ca valoreaza.

Etapa 3. Sfarsitul rundei de joc. Dupe ce au fost strigate toate caracterele jucatorul la care a ajuns coroana va aduna cartile si le va amesteca, dupa care va incepe o noua runda de joc. 

Jocul se termina cand un jucator si-a dezvoltat cel de-al 8-lea district, mai exact, dupa ce toate caracterele au fost strigate la runda respectiva. Jucatorii vor primi puncte pentru valoarea districtelor pe care le-au dezvoltat, daca au districte din fiecare culoare - 3 puncte. daca au 8 districte 4 puncte cel care a terminat jocul si cate 2 puncte cei care au 8 districte la final.  Castiga jucatorul care la final a acumulat cele mai multe puncte. (Nu neaparat cel care a terminat jocul)

Variante de joc:
Joc scurt - cu doar 7 carti de personaje
Joc lung, folosindu-se si cartile de personaje si dedistrct din extensie
Joc pentru 2 - 3 jucatori - Acestea vorjuca cu cate 2 carti de personaj la o runda.