8 noiembrie 2012

Aici lipseste ceva

Vârsta jucătorilor. De la 3 ani in sus

Durata: 10 -15 de minute

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 5 jucători în sus., in grup mic

Obiective. dezvoltarea atentiei, a memoriei vizuale, 

Spaţiul de joacă. in interior sau exterior

Materiale necesare. fise cu desene incomplete ( de exemplu soare fara raze, casa fara acoperis, casa fara ferestre, etc.) - pentru fiecare copil aproximativ doua fise

Pregătirea jocului. Li se spun jucatorilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joacă "Aici lipseste ceva". Copiii sunt asezati in semicerc. Fiecare primeste  cate o fisa. Animatorul le arata o singura data fisa incomplet desenata. Cine isi da seama ce lipseste  poate sa deseneze completand desenul. La final vom analiza desenele. 

Sugestie. Acest tip de joc se poate folosi la activitati de cunoasterea mediului (animale, plante, mijloace de locomotie, etc.)

Mai jos aveti cateva exemple de fise de colorat incomplete.

Fisa de colorat si completat cu iepuras de paste
fise, planse, desene, sursa foto casutacopiilor.info, coloreaza, completeaza desenul , coloreaza desenul, fise de colorat, activitati copii, activitati prescolari, foi de colorat, fise de printat, iepuras de colorat, planse de desenat, fise de desenat, planse de colorat, iepuras de colorat, fise cu iepurasi, planse cu iepurasi, jocuri de gradinita, jocuri pentru prescolari, jocuri la educatie plastica, jocuri cu desene

fise, planse, desene, sursa poza desene-colorat.rocoloreaza, completeaza desenul , coloreaza desenul, fise de colorat, activitati copii, activitati prescolari, foi de colorat, fise de printat, papusa de colorat, planse de desenat, fise de desenat, planse de colorat, fetite de colorat, fise cu fetite, fise cu pausi, planse cu fetite, jocuri de gradinita, jocuri pentru prescolari, jocuri la educatie plastica, jocuri cu desene, coloreaza papusa, fetita de colorat, fetita de de desenat

fise, planse, desene, sursa foto desene-colorat.ro, coloreaza, completeaza desenul , coloreaza desenul, fise de colorat, activitati copii, activitati prescolari, foi de colorat, fise de printat, urs de colorat, planse de desenat, fise de desenat, planse de colorat, urs de colorat, fise cu ursuleti, planse cu ursuleti, jocuri de gradinita, jocuri pentru prescolari, jocuri la educatie plastica, jocuri cu desene

fise, planse, desene, sursa foto scrigroup.com,  coloreaza, completeaza desenul , coloreaza desenul, fise de colorat, activitati copii, activitati prescolari, foi de colorat, fise de printat, om de zapada de colorat, planse de desenat, fise de desenat, planse de colorat, om de zapada de colorat, fise cu om de zapada, planse cu oameni de zapada, jocuri de gradinita, jocuri pentru prescolari, jocuri la educatie plastica, jocuri cu desene, planse de colorat iarna, fise de colorat iarna, om de zapada, completeaza omul de zapada, continua desenul

Cauta obiectul

Vârsta jucătorilor. De la 4 ani in sus

Durata: 10 -15 de minute

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 1 jucători în sus., in grup mic

Obiective. dezvoltarea atentiei,  dezvoltarea concentrarii, dinamizarea grupului

Spaţiul de joacă. in interior 

Materiale necesare. un obiect cunoscut de copii destul de mare ca sa poata fi descoperit usor (sau nasturi, buline sau jetoane colorate)

Pregătirea jocului. Li se spun jucatorilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joacă "Cauta obiectul". Animatorul le arata copiilor obiectul care vrea sa-l ascunda in spatiul de joaca. Copiii iasa din sala si asteapta ca acesta sa-l ascunda. Obiectul este ascuns in asa fel incat copiii nu trebuie sa mute lucrurile prin sala sau sa ridice mobilierul atunci cand il cauta. Copiii se reintorc si incep sa caute obiectul. Cine il gaseste primul va fi in continuare cel care il va ascunde.  Jocul continua pana cand toti copiii gasesc obiectul ascuns. 

Varianta de joc " Fierbinte sau rece". Un singur copil iasa afara pana se ascunde obiectul si cand cauta ceilalti il ajuta cu cuvintele " Rece" - departe de obiect sau "Fierbinte" - aproape de obiect

Poveste cu culori

Vârsta jucătorilor. De la 4 ani in sus

Durata: 10 -15 de minute

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 5 jucători în sus., in grup mic sau mare

Obiective. dezvoltarea atentiei, dezvoltarea concentrarii dar si consolidarea si aprofundarea cunostintelor despre culori, dezvoltarea imaginatiei si abilitatilor de a vorbi in public.

Spaţiul de joacă. in interior sau exterior

Materiale necesare. cartonase cu diferite culori

Pregătirea jocului. Li se spun jucatorilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joacă "Poveste cu culori". Jucatorii vor forma un cerc pentru poveste. Animatorul va inventa o poveste folosind in narare denumiri de culori ( De exemplu,  "Pe un camp plin de flori rosii, galbene am zarit un soricel gri. In zare se vede o padure verde. Afara e cer albastru  luminat, cu un soare mare, galben stralucitor, la care nici nu te poti uita....etc.). Cand copilul care are cartonas de culoarea care a fost mentionata, aude denumirea culorii, trebuie sa- si depuna cartonasul  in mijlocul cercului. 
Pentru a-i incuraja sa vorbeasca liber, copiii pot fi lasati sa propuna si ei scurte povesti. 

Varianta de joc. Atunci cand un povestitor nareaza, copiii trebuie sa caute si sa ia din gramada de culori acea culoare care a fost mentionata. (Este bine sa fie facute mai multe cartonase la aceasta varianta)

Acest tip de joc se poate folosi si la evaluarea cunostintelor la ativitatile de educatie a limbajului, matematica sau cunostinta mediului.

Locul de langa e liber

Vârsta jucătorilor. De la 4 ani in sus

Durata: 10 -15 de minute

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 8 jucători în sus, se poate si in grup mai mare

Obiective. dezvoltarea atentiei,  dezvoltarea concentrarii, consolidarea si aprofundarea cunostintelor despre culori, forme sau pozitii spatiale

Spaţiul de joacă. in interior 

Materiale necesare. jetoane colorate sau figuri geometrice

Pregătirea jocului. Li se spun jucatorilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joacă "Locul de langa e liber". Jucatorii stau asezati in cerc pe scaune. Un scaun e in plus si liber in dreapta cuiva. Copiii au in mana cartonase de diferite culori pe care sunt desenate diferite forme geometrice. Jucatorul care are loc liber in dreapta va spune: " Locul din dreapta meae liber, vreau sa am vecin triunghiul rosu". Jocul continua, pana cand fiecare participant si-a schimbat locul. 

Varianta. Acest joc se poate folosi si la matematica cu cifre, sau la stiintele mediului cu fructe si legume.

Prinde mingea/balonul

Vârsta jucătorilor. De la 4 ani in sus

Durata: 10 -15 de minute

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 3 jucători în sus., in grup mic

Obiective. dezvoltarea atentiei, dexteritatii mainilor, dezvoltarea concentrarii dar si a coordonarii bratelor si a picioarelor.

Spaţiul de joacă. in interior sau exterior

Materiale necesare. o minge, o esarfa,  

Pregătirea jocului. Li se spun jucatorilor regulile de joc cat mai clar.

Cum se joacă "Prinde mingea/balonul". Se alege un jucator care va fi legat la ochi. Acesta va tine mingea. Ceilalti se vor roti in jurul lui la o distanta de 2 metri de el. Pe rand, fiecare particpant va striga: "La mine!". Cel legat la ochi va arunca mingea in directia de unde a auzit sunetul. Cel ce a strigat trebuie sa prinda mingea in aer, fara ca aceasta sa cada pe jos. Daca rateaza si o scapa, el va fi cel legat la ochi. Castiga jucatorul care a prins mingea de trei ori. 

Varianta de joc. Jucatorii nu mai alearga in jurul celui legat la ochi, se misca incet. Copilul legat la ochi trebuie sa nimereasca cu mingea pe cel care striga. Daca este nimerit vre-un jucator fac schimb de locuri.