12 octombrie 2011

Activitati de Halloween pentru cei mici



Sarbatoarea spiritelor a fost adoptata de cativa ani incoace si de romani, devenind un motiv in plus de bucurie si distractie pentru copii.
Halloweenul este pretextul perfect pentru costumatii traznite si infricosatoare, filme horror, petreceri si povesti cu fantome. Dar daca micutul te intreaba de unde vine aceasta sarbatoare, stii ce sa-i raspunzi?
Halloweenul a fost in Anglia si Irlanda o sarbatoare a Celtilor, un festival pagan in cinstea spiritelor, a fantomelor care se reunesc cu pamantenii. Desi era serbat initial pe 1 noiembrie, crestinii au impus ideea ca aceasta data este inchinata sufletelor bune, care au murit in numele credintei. Asa ca paganii au hotarat sa mute festivalul cu o seara inainte, pe 31 octombrie.
Astazi, scolile si gradinitele organizeaza serbari pentru cei mici si, chiar daca nu s-a pastrat obiceiul colindatului dupa bomboane, prichindeii sunt entuziasmati de costumele pe care au ocazia sa le poarte. Daca nu ati gasit inca petrecerea potrivita la care sa mergeti, puteti organiza acasa o mica reuniune de Halloween. Noi va oferim cateva idei si jocuri pe care sa le puneti in practica in seara de 31 octombrie alaturi de micutii vostri:
·         Lasa-i pe copii sa isi exerseze talentul si creativitatea prin pictura. Si nu orice fel de pictura, ci pe fata. Cumpara vopsea care se indeparteaza usor, cu ajutorul careia piticii isi vor desena pe obraji diverse lucruri. Totul depinde de imaginatia fiecaruia.
·        Daca tot suntem la capitolul vopsea, puteti sa o folositi si pentru cateva tricouri vechi, de preferinta albe. Desenati ce va trece prin cap, si folositi-le pe post de costumatie. Cu cat imaginea este mai infricosatoare, cu atat mai bine.
·         Decorati fantome de hartie. Impatureste in jumatate o coala de culoare neagra (hartia colorata se gaseste la librarie). Apoi spune-i micutului sa stropeasca cu o pensula de vopsea ori acuarele de culoare alba in interiorul pliului. Preseaza apoi cele doua jumatati si dupa ce vei deschide hartia, vei vedea… o fantoma! Puteti sa mai aplicati si alte culori pentru a infrumuseta opera de arta.
Urmariri un film de groaza. Adunati-va cu totii in fata televizorului, asezati-va comod si inveliti-va cu paturi. Harry Potter sau Dracula sunt alegerile perfecte pentru copii de varste mai mari. In cazul celor mai mici, puteti opta pentru "Heffalump Halloween" cu Ursuletul Winnie sau animatia "Aventurile lui Ichabod si ale domnului Toad" din colectia Disney.
·       Mergeti la pescuit de mere. Umpleti un lighean cu apa si lasati sa pluteasca mai multe mere. Fiecare participant va incerca sa "pescuiasca" prin muscaturi cat mai multe fructe, fara sa se ajute de maini.
·        Creati masti pentru toata familia. Aveti nevoie doar de carton, foarfeca, lipici si markere colorate. Dupa ce le-ati decupat, decorati-le dupa propriul plac.
·        Alegeti o tema pentru costume. Votati pentru acelasi tip de deghizare pentru intreaga familie. Puteti sa fiti personajele dintr-un film sau o poveste, ori puteti sa va imbracati dupa o anumita tema (Vestul Salbatic, Bal regal, Gradina zoologica etc.)
·       Pregatiti placinta cu dovleac sau orice alt preparat care sa aiba ingredientul principal dovleacul. Acesta este simbolul Halloweenului.
·    Prajiti seminte de dovleac. Dupa ce ati curatat coaja si ati taiat dovleacul pe jumatate, scoteti-i semintele si prajiti-le la foc mic pe o tabla pusa pe ochiul aragazului. Nu lasati copiii nesupravegheati in preajma ei.
·      Iti mai aduci aminte de casetofonul cel vechi si casetele pline cu melodii de pe vremuri? Daca ai pastrat aparatura, poti sa ii inregistrezi pe cei mici scotand sunete infricosatoare si rasete de vrajitoare. Va veti distra garantat.
·       Realizati nelipsitul Jack o'Lantern. Cel mai potrivit exercitiu de imaginatie in preajma acestei sarbatori este decuparea unui dovleac. Dupa ce ati scos tot miezul prin capacul taiat pe rotund in jurul cozii, taiati in forma de ochi si gura coaja. Puteti sa puneti apoi inauntru o lumanare sau o lanterna pentru a-l face pe micul Jack mai infricosator.

Asadar, petrecerea de Halloween nu trebuie neaparat sa insemne participarea la un concurs de costume, puteti sa profitati de ocazie pentru a petrece mai mult timp in familie, sau pentru a invita cativa prieteni si copiii lor.
sursa articol mami.ro