28 iulie 2011

Tabinet

Vârsta jucătorilor. De la 6 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 2 jucători în sus, sau pe perechi .

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă atenţia, gândirea logică şi asociativă, se ditrează


Spaţiul de joacă.  în interior sau exterior

Materiale necesare. un pachet cu 52 de cărţi

Pregătirea jocului. Li se prezintă jucătorilor regulile de joc                .

Cum se joacă "Tabinet". Tabinet de obicei se joacă în 2 sau patru, formându-se perechi de câte 2.
Se ia pachetul de cărti (fara jokeri), se amesteca cartile, şi se împart la fiecare jucător câte 4 cărţi. Primul jucător (cel care primeşte cărţi primul) are dreptul să aleagă dacă îi plac cărţile pe care le-a primit (dacă sunt bune) sau nu.

Daca nu ii convin cartile, acestea se pun pe masa cu faţa în sus să fie văzute şi i se dau alte sase carti pe care nu are voie sa le mai refuze. Celui de al doilea i se dau tot sase si tot asa (la fiecare jucator cate sase, dar regula cu alesul cartilor se aplica numai la primul jucator).

Daca primul jucator nu a refuzat primeşe cărţi ce i-au fost servite, dupa ce se impart cartile la toti jucatorii, se pun 4 carti la masa.

La start, pe rând, fiecare jucător, trebuie să găsească să “grupeze” cărţile din mână cu cele de pe masă descoperite, făcându-se nişte “calcule”. (De exemplu, ai un valet in mana. Daca pe masa ai un zecar si un doiar, 2 + 10 = 12, deci cu valetul poti lua zecarul si doiul şi să le pui grămadă aproape de tine pe masă.)
Valorile cărţilor
Dama sau Q = 13
Regale (Popa) sau K =14
Asul sau A= 1 sau 11
Valetul sau J =12

De-altfel poti lua de pe masa in orice combinatie, numai sa fie egal cu ce ai tu in mana.

Scopul tau este sa faci cat mai multe puncte la final.

Daca nu ai ce sa iei de pe masa, lasi o carte din mana – care vrei tu – jos.

Daca unul dintre jucatori ia toate cartile de pe masa, se cheama ca a facut o Tabla “ , le pune grămadă lângă el (trebuie sa intoarca o carte din cartile care le-a luat de pe masa cu fata in sus, ca sa nu uite de tabla).( De exemplu,  daca ai de doua ori aceiasi valoare explu J, 2. 8, 6 cu un popa (K) iei tot si faci si “tabla” (adica cartile culese de tine, una se pune cu fata in sus, in general se joaca in 4 si sunt 2 echipe, daca echipa adversa face o tabla si voi aveti deja una, *o ridicati*, adică reintoarceti cartea cu fata-n jos.).

Cand jucatorii termina cartile care le au in mana, acestora li se dau alte carti din pachet, impartite in mod egal. Daca nu mai sunt cate 6 carti de jucator, se impart in mod egal cartile, astfel incat fiecare sa aiba acelasi numar de carti.

Jucatorul care ia carte de pe masa ultimul (iar pana la terminarea jocului nimeni nu mai ia cărţi de pe masa), are dreptul sa ia toate cartile care raman la masa şi să I se adauge la punctajul final.

Punctajul de la final :
·        cartile de zece, asii, damele, regii si valetii valorează câte 1 punct.
·        Zecele de romb se numeste “vacuta" si valoreaza 2 puncte.
·        La fel si doiul de trefla, valoreaza tot 2 puncte.
·        Tabla valoreaza un punct.(De ex.,  daca ai 3 table la sfarsit, inseamna ca ai trei puncte)
·        la sfarsit numara fiecare jucător cate carti a strans in total si cel care are cele mai multe primeste inca 3 puncte.
·        Se mai punctează câte 1 punct pentru fiecare carte de treflă pe care o ai
* l-am învăţat de la Dan, 8 ani, din Bucureşti, copil în tabără 

Mai puteţi să jucaţi şi