6 iulie 2011

Jocuri de creatie

 
Literatura de specialitate sustine ca jocul poate fi impartit in mai multe categorii. Una dintre aceste categorii este jocul de creatie. Astazi ne-am propus sa-ti detaliem putin ce anume inseamna jocul de creatie, dar si sa iti oferim cateva idei pe care sa le implementezi alaturi de copilul tau. Jocul de creatie nu constrange copilul sa respecte niste reguli. E vorba de un joc in care limitele nu exista, realitatea poate fi testata si inventata in functie de preferintele copilului. Tema aleasa, personajele, rolurile sau obiectele sunt preluate de catre copil fara a exista anumite aspecte impuse de dinainte. Copilul e liber sa faca ce vrea in jocul de creatie.
 
Iata si cateva jocuri pe care le-ai putea propune copilului tau:
 
1. Brainstormingul pentru idei e frecvent folosit in scoala, dar si in viata de zi cu zi, atunci cand esti nevoit sa cauti o solutie pentru problemele pe care le ai. Propune copilului o idee: “Ce-ai face daca nu ai mai merge deloc la scoala?”,  “Ce-ai face daca ai trai pe o alta planeta?”, “ Hai sa ne gandim la planeta Marte. Ce poti sa-mi spui despre ea?”, “ Ce cadouri am putea sa-i luam verisorului tau?” etc.

2. Brainstormingul pentru imagini e un alt joc ce pune in miscare creativitatea copilului. Sarcina acestuia este de “a-si da cu parerea”. Cauta niste imagini intercalate pe internet, obiecte suprapuse si cere-i copilului tau sa le “descifreze”. Puteti de asemenea, sa desenati voi pe o foaie de hartie tot felul de forme, carora voi le asignati o valoare, o identitate. Apoi sarcina celuilalt este de a identifica obiectul la care te-ai gandit si pe care l-ai creionat cat de cat, conform imaginii sale reale. 

3. Descopera obiectul ascuns. Cu siguranta iti aduci aminte de asa numitul joc "cald-rece", nu-i asa? Regulile nu exista, insa desfasurarea presupune existenta a cel putin 2 persoane in aceeasi incapere. Se alege un obiect care se ascunde, pe rand, de fiecare dintre participanti fara ca celalalt sa vada locatia. Apoi, se folosesc ca si indicii cuvantul rece atunci cand persoana cauta in locuri total indepartate de zona in care obiectul a fost ascuns si cald/fierbinte daca s-a apropiat de obiect si chiar l-a gasit. La sfarsitul jocului, copiii isi schimba rolurile intre ei. Din observator devii cautator etc.

4. Inventeaza povestea este un joc care se poate desfasura oriunde si oricand. Cauta un inceput de poveste cu cateva personaje din lumea celor care nu cuvanta si propune-i un inceput copilului tau. Lasa-l sa o continue pana cand nu-i mai vin in minte alte idei, dupa care formuleaza tu o continuare. Si tot asa. Care e finalul povestii? Sau care dintre voi “il scrie”? Veti vedea numai dupa ce veti incepe acest joc. 

5. Continua poezia
 inceputa din cateva cuvinte luate la intamplare. Formuleaza primul vers si cere-i copilului tau sa continue in ritmul ales de tine. Incercati sa pastrati aceeasi rima si stil pentru a avea fluiditate poezia voastra. Va fi interesant si amuzant in acelasi timp. 

6. Azi eu sunt tu poate fi un joc pe care copilul tau sa-l prefere. Tu, ca si parinte poti sa te transformi in copil, iar piciul tau, sa adopte rolul de parinte. Daca nu rezistati cu plangerile si cerintele, atunci poate ar fi o idee buna sa ramaneti doar pe prima jumatate a zilei. Poate in acest fel veti intelege mai bine cum se simte celalalt cand i se cer frecvent anumite lucruri si nu le face ori le face sub sentimentul distresului si frustrarii.

7. Inventati tot felul de obiecte si experimentati fenomene ale naturii.