6 iulie 2011

10 modalitati creative de a-ti invata copilul cifrele


Implicati-va in jocurile copiilor, mai ales in cele care presupun invatarea cifrelor si numaratoarea. Copiii vor fi fericiti sa aiba parintii drept parteneri de joaca.

Pentru copii, trebuie sa transformi activitatile si evenimentele cotidiene, in exercitii de numarat, caci cel mai usor inveti atunci cand nici nu-ti dai seama ca inveti ceva. 

1. Numarati obiectele din casa impreuna cu copiii vostri

Aduna lucruri de prin casa, precum nasturi, creioane, hartii, agrafe, etc. Grupeaza-le si numara-le impreuna cu copilul.

2. Exerseaza cifrele cu copilul tau, jucand sotron

Cu o creta, deseneaza afara un joc de sotron. Rosteste numerele cu voce tare in timp ce va jucati.

3. Participati la jocul de carti, alaturi de copii 

Jucati cu un set simplu de carti. Poti folosi doar cartile cu numere. Copiii adora sa joace jocuri. Acesta este unul foarte distractiv si vor invata si numerele, in acelasi timp.

4. Gatiti impreuna, acceptandu-le mereu copiilor ajutorul

Implica si copiii in procesul de gatit. Ei sunt foarte fericiti sa va ofere ajutorul la bucatarie. Pune-l pe copil sa numere canile de lapte, lingurile de margarina sau ouale. Arata-i retetele, atunci cand gatesti, ca sa tina pasul.

5. Cititi carti de numarat, pentru copii

Imprumuta carti de numarat de la biblioteca. Citeste-le copilului si pune-l sa exerseze cifrele, in timp ce-i citesti.

6. Jucati-va de-a comoara.

Impatureste zece bucati de hartie. Pe fiecare deseneaza un anumit numar de imagini, de exemplu un peste, 2 triunghiuri sau 3 mere. Noteaza pe hartie si un indiciu, despre locul unde se afla urmatorul “indiciu.” Incepe jocul de la 1 si continua pana la 10. Pune-l pe copil sa-ti numere imaginile de pe hartie, inainte sa-i citesti indiciul

7. Jucati-va cu telefonul de jucarie al copilului

Cu un telefon de jucarie si o carte de telefoane, pune-i pe copii sa sune si sa comande o pizza. Ajuta-i sa citeasca numerele si sa le apese pe telefon. Puteti suna si la florarie, pentru flori. Lasa-i sa-si foloseasca imaginatia.

8. Jucati jocuri de masa

Jucati jocuri precum Monopoly. Lasa-l pe el sa arunce zarul, pune-l sa numere punctele de pe zar si apoi sa mute piesele, pe masura ce numara.

9. Confectioneaza o carte numarat cu ajutorul copiilor

Poti cumpara un caiet gol de la magazin sau confectioneaza unul din hartie. Pune-ti copilul sa deseneze pe fiecare pagina un numar. Apoi pune-l sa deseneze atatea obiecte (mingi, viermi, zambete) cat numarul de pe fiecare pagina. Fa pagini de la 1 la 10 sau de la 1 la 20, daca ai un copil mai mare.

10. Jucati-va de-a spionii cu copiii

Jucati-va de-a spionii. Copiilor le place mult acest joc. Uita-te prin camera si spune “Vad ceva din care sunt 2 (sau 3) bucati...” Poate fi orice, boxele de la casetofon, pernele de pe canapea, pozele de pe perete etc.