23 februarie 2011

Dame

joc de Dame, poza din tabara de la Sarata Monteoru
Vârsta jucătorilor. De la 5 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu 2 jucatori.

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă spiritul de atenţie, gandirea, se distrează.

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior

Materiale necesare. Este necesara o tabla cu 64 de patratele, in format de 8 pe 8, cu 12 piese pentru fiecare jucator
 
Pregătirea jocului.  Li se prezintă jucătorilor regulile de joc.

Cum se joacă "Dame ". Jocul de dame se joaca in 2, pe o tabla cu 64 de patratele, in format de 8 pe 8, cu 12 piese pentru fiecare jucator. Piesele folosite sunt cilindrice si plate, si, in general, au culorile tablei, alb si negru (sau rosu).

Tablele pot fi si de 10 pe 10, sau chiar 12 pe 12. Obiectivul jocului este simplu, trebuie sa sari peste piesele adversarului pentru a i le captura.
 
Tabla trebuie pozitionata in asa fel incat pentru fiecare jucator ultimul rand sa se termine cu un patrat alb in dreapta. Dupa ce va alegeti culoarea, dispuneti piesele pe patratelele negre in primele trei randuri. Jocul incepe cu jucatorul care are piesele negre. Acesta trebuie sa mute o piesa pe diagonala inspre partea adversarului.

Instructiuni de mutare si eliminare a pieselor
Jocul se desfasoara doar pe patratelele negre, ceea ce in mod invariabil inseamna ca piesele se deplaseaza numai pe diagonala, si doar inainte. Piesele „incoronate" se pot deplasa si inapoi. Un jucator poate muta o piesa doar pe un singur patrat, dar daca aranjarea pieselor ii permite, poate sari peste piese ale adversarului, scotandu-le astfel din joc. Doar o singura piesa poate fi capturata la o mutare. O piesa scoasa din joc, nu mai intra pe tabla.

Piesele „incoronate"
Cand o piesa se misca pe diagonala, si trece de ultimul rand, este incoronata ca „Rege". Acest lucru ii da piesei puterea speciala de a se deplasa inainte sau inapoi, dar numai pe diagonala. Intr-o astfel de situatie, una dintre piesele scoase din joc este pusa deasupra piesei incoronate pentru a o marca drept rege. Aceste piese incoronate nu doar se muta, ci pot, de asemenea, scoate din joc piesele adversarului, prin mutarea inainte si inapoi.

Castigatorul
Un jucator castiga jocul, fie atunci cand ii scote adversarului toate piesele de pe tabla, fie atunci cand adversarul nu mai are unde sa faca o mutare, deoarece toate piesele lui sunt blocate.

Cum se joaca Dame online

Aparitia Internetului a facut posibil jocul de Dame fara o tabla de joc palpabila si chiar fara un adversar in fata dvs. Puteti sta acasa si juca Dame cu un prieten, care si el se afla acasa la el, sau in lipsa de prieteni, cu orice alt jucator din lume prin accesarea site-urilor web care ofera diverse jocuri online. Tot ce trebuie sa faceti e sa va inscrieti pe un site de jocuri online care are si jocul de Dame si puteti juca de cate ori aveti chef. Veti muta piesele cu ajutorul mouse-ului sau tastaturii.

Cu un timp mediu de 15 - 30 de minute, jocul este o optiune pentru a scapa de plictiseala intr-un mod distractiv.