Pentru ca fiecare tip de joc are avantajele sale, va prezentam cateva dintre cele mai utile genuri de activitati ludice pentru copilasul dumneavoastra.
Jocurile colective
Jocurile in care sunt implicati mai multi participanti sunt excelente pentru deprinderea abilitatilor de a socializa si pentru a progresa de-a lungul etapelor de crestere (care necesita o adaptare la diverse si noi provocari ale colectivitatii). Prin interactiunea cu alti copii in cadrul jocurilor, cei mici invata reguli sociale esentiale - a da si a primi, reciprocitatea, cooperarea. Desi gradele de interactiune variaza de-a lungul stadiilor de dezvoltare, copilasii invata treptat si notiuni de morala (nu e bine sa trisezi, sa furi jucariile altuia, nu te poti revolta cand pierzi etc.) si isi dezvolta un simt al valorilor. Pentru a fi pregatiti pentru viitorul lor de adolescenti si adulti, copiii trebuie sa participe la astfel de scenarii sociale.
Jocurile de constructie
Acestea sunt jocurile prin care copilasii invata sa manevreze lucrurile din jur si sa gestioneze corespunzator mediul lor de viata pentru a crea obiecte noi. Mai simplu spus, este vorba despre jocurile de tip lego sau cuburi, jocurile in nisip, construirea de cazemate de zapada sau de adaposturi improvizate din lemne, despre desenarea cu creta sau pictarea peretilor. Astfel de jocuri permit copilului o interactiune directa cu obiectele, din care invata calitatile diferite ale acestora, combinatiile care merg si care nu sunt indicate si incep sa inteleaga notiunile de baza despre desen, muzica, constructii etc. De asemenea, ofera celor mici un sentiment de implinire, de reusita proprie si le arata ca pot controla mediul inconjurator.
Jocurile de fantezie
Punerea in scena a unor mici piese, teatrul de papusi, interpterarea unor personaje fantastice, descoperirea unui mister dintr-un joc sau o carte sunt jocuri care pun la incercare capacitatea copiilor de a abstractiza, de a se pune in situatii noi, de a utiliza un limbaj neobisnuit pentru ei si de a personifica niste emotii si sentimente inedite. In plus, copiii isi dezvolta gandirea si invata sa gandeasca dincolo de "acum" si "aici". Capacitatea de a jongla cu idei si concepe, de a exprima idei si visuri este esentiala pentru dezvoltarea celor mici.
Regulile sunt importante
In etapele de dezvoltare, copiii progreseaza de la o viziune egocentrica catre intelegerea rolului celorlalti si isi asuma, treptat, regulile sociale. Acest lucru poate intelege si prin implicarea in jocuri de genul "ce fac eu sa faca toti", "mima", "frunza", fotbal si alte sporturi. Existenta unor reguli si a unui supraveghetor care sa urmareasca respectarea acestora este foarte utila pentru a invata ca intreaga viata este un cadru care functioneaza in limitele unor principii.
sursa ghidul-parintilor.ro