15 noiembrie 2010

Tomatele sau Porţile de fotbal

jocuri pt copii- Tomatele, poza din tabara de la Sarata Monteoru,2010
Vârsta jucătorilor. De la 5 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 4 jucători în sus.

Obiective. jucătorii sunt antrenaţi, reacţionează la stimuli,  se distrează.

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior

Materiale necesare. Este nevoie de o minge sau mai multe.

Pregătirea jocului Li se prezintă jucătorilor regulile de joc.

Cum se joacă "Tomatele ". Copii sunt aşezaţi în cerc format din picioarele lor departate (ca şi nişte porţi la fotbal). Ei trebuie să paseze mingea de la unul la celalt încercând să bage mingea printre picioarele adverasarilor (în poartă). Ei trebuie să îşi apere porţile doar cu mâinile, fără să îşi apropie picioarele sau genunchii. Dacă mingea întră pe sub picioarele cuiva, acel copil va apăra cu o mână. Apoi dacă mai intră o dată se va întoarce cu spatele şi va apăra cu două mâini. Dacă mai primeşte un gol va apăra cu o mână iar la al patrulea gol, va ieşi afară din joc. Câştigă cel care reuşeşte să rămână în joc până la final. 

Observaţii.Este interzis ca mingea să fie aruncată pe sus.

Varianta: Când sunt mulţi jucători se poate juca cu mai multe mingi.

Varianta: Când sunt mulţi jucători se poate juca “Mingea în cerc mare”: Un jucător va sta cu mingea în mijlocul cercului şi va încerca să bage mingea printre picioarele celor din cerc. Acestea trebuie să apere cu mâinile. Dacă mingea scapă înafară, jucătorul prin a cărui picioare a trecut mingea, va merge în centrul cercului.

Varianta: Jucătorii pot să fie împărţiţi în două echipe care sunt pozitionate în două şiruri, faţă în faţă, la o distanţă de un metru. După ce unui jucător i-a trecut mingea pe sub picioare de patru ori, trece în echipa adversa. Câştigă echipa care atunci când se decide finalul jocului, are cei mai mulţi jucători. Se poate juca cu o minge sau chiar cu mai multe.