20 octombrie 2010

Bomba/Cartoful fierbinte

Vârsta jucătorilor. De la 4 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 4 jucători în sus.

Obiective. Îşi dezvoltă atenţia, dexteritatea mâinilor, se distrează.

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior.

Materiale necesare. Este nevoie de o minge/ balon umflat şi o eşarfă (instrument muzical şi un cartof rece mare)

Cum se joacă “Bomba/Cartoful fierbinte ":. Copii sunt aşezaţi în cerc, stând în picioare. Un jucător legat la ochi va fi ceasul bombei şi va “ticăi” în timp ce ceilalţi vor pasa din mână în mână mingea, fără să o arunce. Atunci când ceasul va striga “Bum!” jucătorul care are bomba în mână, va “exploda’, aşezându-se pe vine. Jocul continuă până rămâne un singur jucător în picioare, acesta fiind ceasul bombei la următoarea runda.

Observaţii. Nu au voie să arunce tare bombă. Când sunt jucători care stau pe vine, ceilalţi aleargă prin spatele lor pentru a pasa bomba, apoi revin la locul lor repede, nu o aruncă peste cei care stau.

Variantă. Dacă sunt mai mici jucătorii, copilul care “explodează” va fi ceasul bombei.

Varianta Cartoful fierbinte. Copiii stau în cerc. Animatorul cântă la instrument muzical în timp ce copiii pasează mingea din mână în mână. Când se întrerupe cântecul, copilul care a rămas cu cartoful în mână  s-a "ars la degete". în continuare va ţine mâna care "s-a ars" la spate. Jocul continuă şi dacă mingea ajunge tot la copilul care "s-a ars", acesta va ieşi din joc.

Variantă copilul aleargă repede. Dacă mingea este scăpată sau pasată rău, copilul aleargă în jurul cercului cât de repede poate. În timpul acesta, mingea este pasată în cerc de la un jucător la celălalt. Copilul încearcă să ajungă la locul lui înainte ca mingea să fie pasată între toti copiii din cerc. Variaţie: copiii pot sări ca iepurii etc. în loc să alerge în jurul cercului.

Varianta cu baloane. Fiecare jucator primeste cate un balon umflat. Unul dintre ei trebuie sa aiba un balon de culoare diferita. Cand se da startul la joc copiii isi paseaza baloanele de la unul la celalalt. Cand bomba explodeaza copilul care are balonul "special" in mana explodeaza si se azeaza pe joc.

Varianta cu numele copiilor. Inaite sa paseze bomba copilul va trebui sa-i mentioneze numele celui caruia ii va pasa bomba.