14 octombrie 2011

Lipeşte pe litere

Vârsta jucătorilor. De la 5 ani în sus

Durata: 30 minute, se poate prelingi, în funcţie de varianta de joc aleasă sau de vârsta jucătorilor

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 1 jucători în sus.

Obiective. învăţarea literelor şi asocierea cuvintelor la litere, dezvoltarea abilităţilor plastice, a memoriei vizuale, dexteritatea mâinilor, se distrează

Spaţiul de joacă. în  interior sau exterior, pe iarbă.

Materiale necesare. coli de hârtie, creion, lipici, diferite imagini decupate sau seminţe, obiecte mici, fasole, vată, coajă de ou, etc.

Pregătirea jocului. Pe mai multe coli de hârtie scrie litere din alfabet foarte mari cu markerul. Li se spun regulile de joc participanţilor.


Cum se joacă "Lipeşte pe litere".  După ce copilul a luat contact cu literele, una dintre activităţile distractive poate fi aceasta. Puneţi-i la dispoziţie o cutie cu diferite materiale mici. Apoi propuneţi-i copilului să pună pe litere lipici după care să aleagă cu atenţie şi să punăi mici obiecte pe lipici (obiecte care încep cu litera respectivă). De exemplu, B- boabe fasole, C- coaja pisata ou, F- faina, M-malai, V- vata, etc


Varianta. Dacă sunt mai mulţi copii se poate face un concurs între ei. Câştigă cine a reuşit să le aşeze cât mai corect.

Variantă cu stikere. În loc de obiecte, putem folosi stikere pe care copiii să le lipească pe litere.

Variantă cu imagini decupate. Dacă sunt mai mari, le putem pune la dispoziţie ziare sau reviste pe care nu le mai folosim, de unde să decupeze imagini care să fie aşezate pe litera corespunzătoare.

Varianta crează litera şi asociază obiecte sau imagini. Dacă jucătorii sunt mai mari, pot să îţi creeze chiar şi litera. De exemplu fiecare îşi face litera cu care îi începe numele (literele numelui), etc.

Varianta întrecere. Copiii pot fi grupaţi pe echipe. Fiecare echipă primeşte câte o literă sau îşi creează ei litera. La start copiii trebuie să găsească obiecte şi imagini care încep numai cu litera echipei lor. la final câştigă echipa care a găsit cele mai multe.

Mai puteţi juca