10 octombrie 2011

Cum să sculptezi un dovleac de Halloween

Cand eram mica in fiecare an parintii mei sau bunicii ne ajutau sa ne facem cate o sperietoare din dovleac. Mai inati faceau ei cate una ca si exemplu si apoi, abia asteptam cu sora mea sa ne facem si noi cate una..Si acum imi aduc aminte cat de mult asteptam sa vina seara ca sa putem pune lumanare aprinsa in el....Ce miros placut...emana........(Traiesc un deja vu).....

Acum se spune că în fiecare casă trebuie să existe câte un felinar dovleac de Halloween. Vă propunem mai jos paşii prin care vă puteţi face chiar voi un dovleac aprins.

Loc de desfăşurare:
·        În interior sau exterior


Vârsta recomandată : de la 7 ani 

Materiale necesare :
·        Ziar sau muşama
·        Dovleac bine copt
·        Marker
·        Cuţit
·        Cârpă
·        Lingură
·        Lumânare
·        Alte obiecte pentru a personaliza dovleacul (perucă, haine vechi, etc.)


Cum alegi dovleacul potrivit


Înainte de a alege un dovleac sau altul gândeşte-te care va fi forma sa finală. Spre exemplu, dacă vrei să fii mai creativ şi să confecţionezi un cap de vrăjitoare din dovleac, optează pentru unul mai „noduros”, cu denivelări, pentru ca personajul să pară mai înspăimântător.

De asemenea, în funcţie de cum vrei să arate forma finală, poţi opta pentru un dovleac mai mic sau mai mare, cu forma compactă sau cu aspect lucios.

În general, este bine să optezi pentru un dovleac matur, copt, pentru ca este mai uşor de „sculptat” şi are o formă mai interesantă. Atenţie ca acesta să nu aibă părţi moi.


Mod de desfăţurare: Cum „sculptezi” dovleacul de Halloween?

imagine de pe youngpeople.ndcsbuzz.org.uk, activitati copii, halloween activities, activitati de toamna, activitati de halloween, cum sa sculptezi dovleac, lucru manual, craft, idei pentru parinti, jocuri de halloween, how make halloween pumpkin, activitati creative, activitati de halloween, carfturi de halloween, scuptat de dovleac, dovleac sculptat, lampa din dovleac, dovleac cu lumanare, speroetoare din dovleac, jocuri si activitati de halloween, cum sa sculptezi un dovleac de halloween, crafturi de halloween,petrecere de halloween, activitati prescolari, actovitati scolari, activitati educatie palstica, jocuri clasice, dovleac, dovleac de halloween, decor halloween, cum sa faci decor simplu de halloween

1 Cu ajutorul unui marker trasează o linie în jurul dovleacului, la o distanţă de 3-4 cm de capăt.

2 Taie dovleacul urmărind linia trasată de marker pentru a-i crea „capacul”. Foloseşte un cuţit mai mare, foarte ascuţit. Atenţie pentru că te poţi accidenta uşor, mai ales dacă invelişul dovleacului este foarte tare astfel că este indicat să rogi un membru al familiei să te ajute să-l sprijini.


3 După ce ai scos „capacul”, şterge liniile lăsate de marker cu o cârpă umedă.

4 Scoate seminţele din interiorul dovleacului cu mâna sau poţi folosi o lingură mai mare. Este bine să aşezi dovleacul pe un ziar sau o bucată de celofan ca să nu faci mizerie în jurul tău.

5 Cu ajutorul cuţitului şi a lingurii curăţă bine tot interiorul dovleacului.

6 Desenează cu ajutorul markerului ochii, gura şi nasul dovleacului tău. Dacă nu te pricepi la desen, foloseşte un model printat pe care să-l copiezi cu ajutorul unui indigo.

7 Taie cu atenţie zonele desenate cu un cutit mic, foarte ascuţit. Este bine să începi cu zonele mai mari şi să te ocupi ulterior de cele mai detaliate.

8 Şterge urmele de marker sau pe cele lăsate de indigo cu o cârpă umezită. Dacă urmele persistă, foloseşte detergent de vase pentru a le îndepărta.

9 Introdu o lumănare în interiorul dovleacului. Poţi s-o fixezi direct în partea de jos a dovleacului sau pe un suport special, de tip „farfurie”.



10 Foloseşte-ţi imaginaţia pentru a-ţi personaliza dovleacul. Adauga-i păr, pălării sau panglici pentru a-i da un aspect mai înspăimântător sau amuzant, în funcţie de preferinţe.