jocuri de dezvoltare emotionala, jocuri copii, poza d p mazgalica.ro |
Numărul jucătorilor. Jocul se joacă cu de la 1 jucători în sus.
Obiective. jucătorii îşi dezvoltă capacitatea de autocunoaştere., de asemenea, imaginaţia, îl ajută să își dezvolte inteligența emoțională, capacitatea de a-şi recunoaşte propriile emoţii şi pe ale celor din jur, se distreaza.
Spaţiul de joacă. în interior
Materiale necesare. pixuri, hartii
Pregătirea jocului. Înaite de a începe jocul animatorul poate să pregătească filşele. Li se spun regulile de joc participanţilor.
Cum se joacă "Dacă aş fi ". La început fiecare jucător primeşte câte un pix/creion şi o hârtie. sau chiar o fişa gata pentru completat. Apoi ei vor trebui să se gândească la propia lor persoană şi să asocieze cu
Dacă aş fi o floare, aş fi....
Dacă aş fi un animal, aş fi....
Dacă aş fi un obiect, aş fi....
Dacă aş fi loc aş fi, ....
Dacă aş fi o culoare, aş fi....
Dacă aş fi un instrument muzical, aş fi...
Dacă aş fi o culoare, aş fi....
Dacă aş fi un instrument muzical, aş fi...
Varianta Ce-ar fi dacă...Fiecare persoană scrie o propoziţie/frază începând cu "Ce-ar fi dacă...?". Încercaţi să fiţi creativi! (ex: Ce-ar fi dacă lumea ar fi doar în alb şi negru?)
Apoi fiecare dă la dreapta hârtia sa şi o primeşte pe cea din stânga, răspunzând de data aceasta la întrebarea primită. După ce toată lumea a terminat, cineva începe prin a citi întrebarea pe care o are, iar cel din dreapta lui citeşte răspunsul. Apoi cel care a citit răspunsul citeşte întrebarea sa şi următorul, răspunsul.
Variantă de dezvoltare emoţională. La fiecare dintre aceste întrebări, poţi să mai adaugi altele, în funcţie de disponibilitatea copilului de a răspunde:
- Cum se simte floarea (pasărea, culoarea, etc) pe care ai ales-o tu?
- Unde se află ea?
- Ce floare ţi-ar plăcea să fii? (Poate că își dorește să fie o altă floare decât este în prezent)
- Dar mama ce floare ar fi? Dar tata? Dar fratele? (sau alte persoane importante pentru el).
Observaţii. Acest joculeţ ne dă ocazia să observăm ce imagine are copilul despre el însuşi şi despre unii membri ai familiei. Aceste informaţii sunt foarte preţioase, pentru că ne arată ce crede cu adevărat copilul despre unele persoane. Având în vedere că el se deschide în faţa ta, va trebui să ai o atitudine de respect faţă de răspunsurile lui, fără să încerci să îl iei la rost pentru ceea ce spune sau să încerci să îi influenţezi răspunsurile. Altfel, se va închide în el, şi pe viitor se va abţine să îţi spună ce crede el cu adevărat. Acest joc poate fi făcut cu oricare membru al familiei sau cu prietenii, fiind o modalitate excelentă de cunoaştere reciprocă și de dezvoltare a inteligenței emoționale.
Nu ezitaţi să încercaţi acest joc, veţi fi uimiţi cât de amuzant poate fi şi cât de multe lucruri puteţi afla despre voi...
* jocul l-am învăţat de la d-na profesoara Elena Goga, Colegiul Pedagogic Gheorghe Lazar, Cluj-Napoca
Mai puteţi juca şi