Cel mai mare avantaj al practicarii unui sport inca din copilarie este faptul ca micutul se dezvolta mai armonios, devine un individ mai cooperant, intelege ce inseamna prietenia si competitia deopotriva. El va putea vedea multe asemanari intre situatiile care apar in practicarea sportului sau si viata de zi cu zi si va reusi astfel sa faca fata cu maturitate problemelor si situatiilor inerente din viata.
Scrabble, Sah
Putini sunt cei care cunosc si practica cu succes acest sport. Sahul este stiut ca un sport „al oamenilor inteligenti". Si pe buna dreptate...Pentru ca sahul ajuta enorm la dezvoltarea mintii, a activitatii creierului si il pot ajuta pe copil la imbunatatirea rezultatelor academice. In Rusia sahul este introdus deja in aria curriculara si este la fel de practicat ca si basketul sau baseball-ul in America de Nord.
Sahul ajuta la dezvoltarea gandirii critice, imbunatateste abilitatile de lectura si de gandire matematica. De asemenea copiii care practica acest sport au o stima mai mare de sine.
Nu este un sport scump. Daca vrei, poti sa il duci la Palatul Copiilor din orasul tau, unde, de regula, activitatile desfasurate acolo sunt gratuite.
Art-terapia prin teatru, dans, pictura
Aceste activitati nu sunt neaparat niste sporturi insa, practicate frecvent, ele pot facilita dezvoltarea emotional-cognitiva asemenea unui sport. Orice activitate care implica taierea si impaturirea de hartii pentru a crea diferite forme, dar si crosetatul sau impletitul, crearea de colaje sau de cuvinte ajuta la dezvoltarea cognitiei, a creativitatii si la imbunatatirea memoriei.
La fel ca si sahul, jocul de scrabble nu este foarte scump si odata achizitionat, il poti folosi intreaga viata. De asemenea, lucrul manual poate fi practicat cu usurinta acasa si cu putini bani. Nu ai nevoie decat de cateva coli de hartie, aracet, creioane sau carioci. Poti lucra si tu cu copilul tau si crea origami sau alte forme si obiecte din hartie sau alte materiale. Aici puteti fi cat de creativi vreti!
|
Art-terapia se bazeaza pe faptul ca gandurile si emotiile fundamentale, ce vin din inconstient, capata expresie mai degraba in imagini decat in cuvinte.
Fie ca este vorba de art-terapie prin pictura, prin modelaj, art-terapie prin teatru sau dans, copilul invata sa se exprime liber, sa devina increzator in fortele proprii, sa comunice si sa relationeze, si mai ales sa se cunoasca pe sine insusi. Poti afla mai multe despre aceasta activitate, si o poti practica cu micutul tau ori de cate ori veti dori.
|
La fel ca si copiii care practica diferite sporturi ca tenis, fotbal, gomnastica sau basket de performanta si cei care invata sa cante la un instrument de mici au mai multe sanse sa se maturizeze mai repede si sa devina mai prietenosi si responsabili.
Psihologii spun ca pianul ajuta la cresterea increderii in sine, a creativitatii si favorizeaza indeplinirea responsabilitatilor sociale cu succes. De asemenea, aceasta activitate ajuta la intarirea memoriei si creste activitatea creierului. Copiii care invata sa cante la un instrument, in special la pian, isi creeaza un „mediu psihic" sanatos si care ii va ajuta mai tarziu sa lupte impotriva stresului si a depresiei.
Aceasta este o activitate care presupune sa scoti ceva mai multi banuti din buzunar, pentru ca aceste cursuri sunt destul de scumpe si trebuie facute cel putin 2 ani pentru a invata deprinderea de a canta la pian. Daca iti permiti, merita macar sa incerci si sa il impingi catre acest instrument minunat. Apoi lasa-l pe el sa aleaga. Daca ii place si chiar primesti laude din partea profesorului, e pacat sa nu il sustii in continuare.