29 iulie 2011

Ascunsa


Acest joc are diferite denumiri, probabil în funcţie de regiunea în care ne aflăm. Fie că îl numim «  vaţi ascunsălea », « piua », « plimbă ursu », « pititea », « ultimul plimba ursul », « stai acolo usturoi, că stai bine pe butoi »), acesta este unul dintre jocurile preferarate de copii încă de când sunt mici.

 Loc de desfăşurare
·        În interior când se joacă copii mai mici, cu reguli mai simple,
·        În exterior, într-un spaţiu ce oferă posibilităţi de pitit.
·        În pădure
Vârsta recomandată: de la 3 ani în sus.

Materiale necesare:
  • O minge, optional.
Cum se joacă "Ascunsa"
Un copil va trebuie sa stea intors spre un copac, fara sa vada si sa numere din 10 in 10 pana la 100 sau de la 1 la 20, (in functie de varsta), timp in care ceilalti jucatori, trebuie sa se ascunda. La final va spune: “Gata!” si va incepe sa caute. Daca vede pe cineva, va fugi la locul unde a numarat si-i va striga numele. Copilul trebuie sa iasa din ascunzatoare si sa astepte pana cand cel care a numarat ii gaseste pe toti. Daca ii greseste numele, copilul poate sa nu iasa din ascunzatoare si sa se ascunda mai bine. Daca copiii ascunsi reusesc sa iasa din ascunzatoare si sa ajunga la locul de numarat inaitea celui care ii cauta si ii pronunta numele acestuia, scapa de a sta la numarat si cautat. Daca ultimul copil care trebuie gasit reuseste sa ajunga la locul unde a numarat cel care ii cauta si ii spune numele, ii scapa pe toti de numarat si cautat (scapă turma ) si jocul incepe de la inceput.

Varianta: Cand termina de numarat cel care a “mijit” trebuie sa spuna:“Cine-i gata sau nu-i gata, il iau cu lopata”. Iar atunci cand vede pe cineva, va alerga la copac sau la locul unde a mijit si va spune: “Pui, …-numele copilului-“; Daca ii greseste numele, copii pot sa iasa afara si sa strige: “Ai spart oalele si-ai mancat sarmalele!” iar acesta trebuie sa mai nunere o data. Se poate complica cautarea daca copii isi schimba caciulile sau hainele. Jocul se poate juca si noaptea.

Varianta: In padure. Pentru varste mai mici. Cel care numara face asta pana la 20 de exemplu. Cand termina se opreste si incearca sa descopere pe cineva. Daca a descoperit un copil sau mai multi le striga numele, acestea iasa din ascunzatoare si vor ramane langa el. Ceilalti iasa si ei si se continua numaratoarea insa mai putin cu o cifra/doua. Si tot asa, pana cand numarul care se numara e din ce in ce mai mic si sunt gasiti toti copiii.

Varianta Sardinele: Un jucator se ascunde iar ceilalti jucatori numara pâna la 100. Dupa aceasta ei se vor pregati sa-l gaseasca pe cel care se ascunde. Când un jucator îl gaseste pe cel care se ascunde, acesta (jucatorul care cauta) i se va alatura în secret ascunzându-se de restul
grupului. Aceasta actiune continua pâna când toti jucatorii sunt ascunsi ca o cutie de
sardine. Când ultimul vânator descopera locul ascunzatorii jocul se sfârseste. trebuie supraveghere 100%.

Varianta Ascunsa cu mingea
Este nevoie de o minge. Se alege un copil care va trebui sa-i caute pe cei care se vor ascunde. Animatorul va da un sut mingii sa mearga cat mai departe iar copilul ales va alerga sa prinda mingea. In acest timp, toti copiii alearga sa se ascunda si pana cand copilul aduce mingea la locul de unde a fost expediata toti trebuie sa fie ascunsi. Dupa ce aduce mingea, copilul incepe sa caute. Cand vede pe cineva, va alerga la minge si ii va pomeni numele spunand: “ X..Vazut!” Copilul trebuie sa iasa din ascunzatoare si sa astepte pana cand ii gaseste pe toti. Cel care cauta trebuie insa fie atent la minge cand se departeaza de ea pentru ca un copil poate iesi din ascunzatoare si sa o expedieze din nou prin sut, cel care ii cauta trebuind sa o aduca din nou la locul ei. In acest timp cei care au fost gasiti se pot ascunde din nou.