29 iulie 2011

Aluat din făină şi sare- Pate a sel

Aluat de modelat_activivitati copii
Adăugaţi o legendă

Fie că plouă sau trebuie să stăm la umbră, să ne ferim de căldură sau de frig, trebuie să găsim o activitate ca să nu ne plictisim.
Mereu ne-am distrat de minune cu mâinile în aluat. Mai jos Adventure KIDS vă propune o reţetă  de plastelină de casă care este foarte simplă de făcut.

Loc de desfăşurare:
în interior sau exterior, pe o masă

Vârsta recomandată: de la 2 ani în sus

Materiale necesare

  • muşama sau ziar pentru a păstra curăţenie
  • 2 căni de făină albă
  • 1 cană de sare fină de bucătărie
  • 1 cană de apă călduţă
  • 2 linguri ulei
  • Opţional, colorant alimentar, cafea sau condimente pentru a da culoare aluatului şi puţină pastă de tapet
  • Praf de ciment

Ingredientele pot să fie şi în cantităţi mai mari dacă vreţi să aveţi mai mult aluat.

Cum se joacă cu "Aluat din făină şi sare- Pate a sel"

Se amestecă toate cu mâna. (dar se poate mixa şi în robot de bucătărie). Dacă consistenţa e prea tare se mai pune apă, dacă-i prea moale sau lipicios, se mai pune făină.  Dacă vrem să fie mai gros, putem să punem o lingură de praf de ciment.
copiii in bucatarie
Când aluatul are consistenţa necesară putem începe să-i dăm forme. Fie modelăm cu mâna ceea ce vrem să facem, fie folosim forme şablon.

activitati cu copiii in bucatarie


Copiii mai mici se joacă cu plastelina cu plăcere. Asiguraţi-le bile mici şi le transformă în şerpi, melci sau acadele ...

pate a sel


Cu cei mai mare, vom demara realizări un pic mai elaborate: flori, peşti, ursuleţi de pluş, clovni , etc.
copiii se joaca cu aluat


Ca să vă fie de ajutor la modelat şi creat diferite obiecte cu diferite ocazii vă mai sugerăm câteva  materiale care să vă ajute : un pai ; carton rezistent la grăsime (de copt) ; folie de aluminiu ; o perie, pentru a umezi munca ta, sau 2 piese pentru a asambla cuişoare. - (de fructe, ; o presa de usturoi: spaghete, pistilului unei flori, păr lână de oaie dar şi acuarele şi pensulă pentru a le picta.

copiii in bucatarie, mici bucatari, forme de aluat


După ce sunt create, fie le lăsăm la uscat (între o oră şi 4 ore în funcţie de grosimea lor) fie le punem la cuptor pentru câteva minute.

Pentru a păstra aluatul se pune într-o pungă de plastic, chiar şi în timpul activităţii, pentru a preveni uscarea. Dacă este necesar, păstraţi-l în frigider.