6 aprilie 2011

Capturarea steagului


Capturarea steagului, jocuri d tabara, jocuri d teambuilding, poza d p sacbee.com













Vârsta jucătorilor. De la 10 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 8 jucători în sus.

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă spiritul de atenţie, spiritul de echipă, învaţă să respecte reguli, să lucreze în echipă, să coordoneze proiecte, îţi dezvoltă gândirea şi fac faţă la diferite situaţii, fac mişcare, se distrează.

Spaţiul de joacă. în exterior

Materiale necesare. hartii cu numere de pus pe frunte sau eşarfe, o linie pentru delimitat, steaguri pentru fiecare echipă

Pregătirea jocului. Se delimitează spaţiul. Li se prezintă jucătorilor regulile de joc.

Cum se joacă "Capturarea steagului". Copiii sunt impartiti in doua echipe: rosu si albastru. Este nevoie ca pentru fiecare copil sa se faca hartii  cu cifre (cel putin 5 cifre), care le vor fi puse si legate pe frunte, pentru fiecare echipa, culoare diferita (Se poate sa le si scriem insa riscam sa nu se vada bine). De asemenea, pentru fiecare echipa, se face cate un steag dintr-un bat de cel putin 50 cm si hartie colorata sau material. Jocul se joaca pe un spatiu destul de mare. Mai intai se delimiteaza spatiu pentru fiecare echipa. Copiii din fiecare echipa trebuie sa ascunda steagul foarte bine (sa il urce intr-un copac, sa il puna dupa ceva movila, etc) dar sa lase o parte din el sa se vada si sa decida locul unde este inchisoarea unde vor tine prizonieri pe cei din echipa adversa si vor aduce steagul capturat. Cand se da startul, fiecare echipa trebuie sa gaseasca strategii de atac asfel incat sa reuseasca sa captureze steagul echipei adverse si sa il duca la ei in teren, fara a fi prins, pentru a fi echipa castigatoare.  Daca un jucator reuseste sa citeasca corect numarul de pe fruntea unui adversar, il ia prizonier, acesta trebuind sa intre in inchisoare pana cand cineva din echipa lui il salveaza prin atingere sau pana la final. Daca il citeste gresit, acesta ramane in joc si trebuie sa fie atent pentru a nu mai risca sa fie ucil (eliminat). Castiga echipa a carui copii reusesc sa captureze steagul si il duc in punctul care se hotaraste de la inceput ca trebuie sa il duca, la ei in terem. Jocul se poate juca in mai multe runde. Pot sa fie atinsi doar in terenul advers; Prizonierii pot forma o linie tinandu-se de maini sis a fie scapati o data dar pot fi din nou prinsi cand fug; daca steagul este capturat de cealalta echipa, dar este pierdut pe drumul de intoarcere, ramane acolo – nu mai poate fi ascuns din nou.

Varianta: In loc sa li se puna cifre, ei trebuie doar sa tina minte care din ce echipa face parte. Iar ca sa ia prizonier adversarul trebuie sa alerge dupa el si sa il prinda. ( prizonierii trebuie să stea la închisoare şi pot fi salvati de coechipieri dacă îi ating). 

Variantă pentru paintball. Acest joc se poate juca cu aceleaşi reguli şi la paintball în teambuilding-uri sau la petreceri de aventură. Atunci va fi nevoie de un monitor specializat şi echipamente speciale pentru paintball ( vezi  www.adventurecamps.ro )

Variantă cu măşti. Cu aceleaşi reguli, doar că jucătorii poartă măşti şi sunt eliminaţi dacă adversarii îi recunosc de după mască.

Varianta în caiace sau cu barca.  De această dată, se poate face acest joc pe apă. Atenţie, trebuie ca jucătorii să ştie să înoate şi să aibă echipament corespunzător

Varianta cu cornete. Ai nevoie de timp la dispoziţie câte o oră pentru a - şi confecţiona arme (din nişte ţeavă de plastic pentru instalatori), muniţie (din cornete de hârtie), să îşi vopsească faţa în camuflaj şi să îşi confecţioneze ochelari din folie de retroproiector (obligatoriu pentru toată lumea). Se realizează lafel, două "tabere", sau zone de război, pe care jucătorii sunt liberi să construiască din toate materialele pe care le au la îndemână cazemate, locuri de apărare, avanposturi, etc. Cornetele sunt înmuiate în Ketchup, pentru ca arbitrii să poată avea dovada faptului că cineva este atins sau nu. O lovitură mortală era doar cea dată pe tricou sau pe pantaloni. Fiecare echipă are câte un steag. Dacă acesta e capturat, jocul ia sfârşit. Jocul poate fi adaptat şi jucat în multe variante, cu strategii complicate. O idee bună este aceea de a îi implica pe tineri în gândirea jocului. După ce jucaţi puteţi avea discuţii foarte interesante despre lucrurile pe care le-au învăţat.

Varianta în care este ascunsa o persoană. Câte un jucător de la fiecare echipă (regele).este ascuns la adversari în teren. Fiecare echipă trebuie să găsească o strategie pentru a-şi salva "regele". 

capture the flag, jocuri de teambuilding, jocuri d tabara, poza d p camphuckins.com
Observaţii. Variantele pot fi adaptate în funcţie de vârsta jucătorilor, numărul lor şi de anotimp.