12 ianuarie 2011

Mlaştina

Vârsta jucătorilor. De la 5 ani în sus

Numărul copiilor. Jocul se joacă cu de la 6 jucători în sus.

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă capacitatea de a-şi controla propiile mişcări, atenţia şi puterea de concentrare, copii muncesc în echipă şi se distrează în acelaş timp.

Spaţiul de joacă. în interior sau exterior

Materiale necesare. Sunt necesare o pătură (albastră sau verde) sau nişte bande pentru delimitat spaţiul, cartoane (cercuri sau dreptunghiuri) sau ziare mai tari ( pahare de plastic , borcane de 700- 800 gr.)

Pregătirea jocului. Se amenajează spaţiul (mlaştina) în care se aşează şi obiectele necesare pentru a trece. Li se prezintă jucătorilor regulile de joc.

Cum se joacă "Mlaştina". Copiii sunt împărţiţi pe echipe şi aşezaţi în şiruri spate în spate la începutul traseului. În faţa lor este o mlaştină, plină de crocodili (o mare sau ocean plin de rechini) şi trebuie să o traverseze fără să cadă în ea. Vor porni câte doi jucători de la fiecare echipă având câte două cartoane sau ziare. Călcând pe una dintre ele pe cealaltă o cor muta în faţă şi tot aşa. Când ajung pe partea cealaltă a mlaştinii, unul dintre ei se va întoarce după alt membru al echipei şi tot aşa. Câştigă echipa a cărei membri au reuşit să treacă toţi, "nevătămaţi". Dacă cineva cade în apă îl mânâncă crocodilii (rechinii dacă este o mare întinsă). sau poate să reia traseul (în funcţie de vârstă).

Variantă pe apă adevărată. Acest tip de probă să poate face şi pe apă, în piscină (lac sau râu) cu ajutorul unor pietre mari, plute, saltele, bărci, caiace, etc.)

Variantă "Traversăm pârâul". Fiecărui jucător i se dau la dispoziţie materiale cu care să treacă. Pârăul poate fi trasat cu două linii paralele de 50 - 100 cm. şi se trece de câte un copil. Copilul îţi pune în faţă o "piatră" pe care poate să calce cu un picior sau două; ia apoi de pe mal o altă piatră pe care o aşează în faţa sa. Următoarea piatră o ia din spatele său sau cu mâna sau cu piciorul. Şi tot aşa până trece pârâul.
Este distractiv dacă se trece pârâul alergând.
Copilul care pune piciorul pe lângă piatră, a căzut în pârâu şi este descalificat sau i se dă o "pedeapsă" (să cânte, să recite, să ghicească o ghicitoare, etc. )