23 ianuarie 2010

Jucarii care stimuleaza creativitatea copilului

Deja problemele nu se mai pun "daca gasim" ci "care din ele", "cu colturi sau fara", "plastic sau carton" etc. Ca sa nu mai precizez de gama de jocuri creative pe care calculatorul o pune la dispozitie. Cartile de colorat, daca sunt in format digital pot avea de la una la mii de pagini, pot fi colorate nu cu un set de 6 sau 12 culori ci cu peste 256 de culori (pana la 16 384 pentru monitoare HD). Pe langa culori avem la dispozitie o gama larga de pensule, aruncatoare de flacari, arici, gandaci, ciocane si orice altceva ne-ar infrumuseta (sau nu) desenul.

Dar asta nu inseamna ca toate jucariile au fost inlocuite de tehnologie. Nu am cunoscut inca copilul care prefera sa joace carti pe internet si nu in realitate, sau sa rezolve un cub rubik folosind mouse-ul (de fapt nu am cunoscut inca un copil care sa rezolve un cub rubik oricum). Iar aceste lucruri pot face parte din jucariile copiilor. Chiar si sahul. Eu am invatat sa joc sah inainte sa stiu macar sa scriu cuvantul respectiv, iar sahul este unul din putinele jocuri care, pe langa creativitate, stimuleaza puternic logica si gandirea critica (de fapt nici nu stimuleaza explicit creativitatea).

Toate jocurile "vechi" pot face parte din colectia de jucarii ale unui prescolar si pot fi modalitati distractive de petrecere a timpului. Avantajul este ca acum toate aceste lucruri sunt mult mai atractive. Nu mai este nevoie de piese de sah alb-negru sculptate stangaci in lemn cand putem avea o tabla de sah rotunda cu piese din plastic semi-transparent de culori alb-rosu. 

Pe langa jocurile clasice, mai putem adauga in "cos" si lucruri moderne, gen mini-claviaturi de pian, seturi de creare a obiectelor artizanale etc. Sau variantele mai economice, in cazul parintilor creativi, folosind o forfecuta de plastic speciala pentru copii, lipici si putina hartie glasata putem avea decoratiuni de camera, martisoare, felicitari, ornamente de brad sau rame speciale  pentru desenele personale are prichindelului.

Partea frumoasa in cultivarea creativitatii este aceea ca nu necesita resurse materiale foarte mari, ci doar...ei bine, creativitate. In cazul celor mici creativitatea parintilor, iar mai tarziu propia lor creativitate. Ceea ce dorim sa obtinem de la copii sunt idei originale. Sa ii obisnuim sa produca astfel de idei si sa le impartaseasca. Fara ai fi frica daca este raspunsul corect sau nu. Impunerea unui raspuns corect la fiecare intrebare, sau coerenta ideilor de fiecare data cand spune ceva ii va inhiba simtul creativ incercand doar sa reproduca ceea ce vede in jur.

Jucariile nu reprezinta decat o metoda din cate exista pentru a stimula creativitatea la copil si nu ar trebui sa va bazati doar pe ele. Sunt un mod constructiv de a-si petrece timpul, insa este nevoie de mult mai mult decat un joc intr-o cutie pentru a cultiva o personalitate creative in copil.


sursa ghidul-parintilor.ro