8 iulie 2011

Consecinţe

Vârsta jucătorilor. De la 9 ani în sus

Numărul jucătorilor. Jocul se joacă cu de la 5 jucători în sus.

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă atenţia, îşi dezvoltă limbajul., de asemenea, imaginaţia, se distreaza.

Spaţiul de joacă. în interior

Materiale necesare. pixuri, hartii
 
Pregătirea jocului.  Înaite de a începe jocul animatorul poate să pregătească foile. Li se spun regulile de joc participanţilor.

Cum se joacă "Consecinţe". Fiecare jucător, pe rând, scrie pe o foaie răspunsul la una din următoarele întrebări (păstrând ordinea):

  1. Numele lui
  2. Numele ei
  3. Locul acţiunii
  4. El i-a spus
  5. Ea i-a spus
  6. Consecinţa
  7. Un rezultat
 În mod normal, coala de hârtie este împăturită înainte de a fi dată următorului jucător, pentru ca acesta să nu vadă ce a fost scris înainte.

La final se vor citi "poveştile". Participanţii se distrează de minune...

Exemplu de poveste "Clara a întâlnit un păstrăv într-o mare de şosete murate. "Care este cheia din cuvintele cheie?", a întrebat el. "Nu, nu vreau să îmi păstraţi cenuşa într-un dildo de cristal", i-a răspuns ea. "Bine, bine, dragă, cine pare să fie proprietarul de zacuscă acum?", i-a răspuns el. El i-a aruncat pantofii în bizon, exasperat de amintirile sale cu ananasul homosexual. Pisica a zis "da" şi toţi au căzut morţi la podea." de pe yourbestparty

Varianta Cadavrul fermecător. ( de pe acelas blog). Jocul a fost inventat de suprarealişti în 1925, fiind bazat pe asocieri de cuvinte (şi nu numai).
Regula de bază e simplă: cineva scrie un cuvânt pe o foaie, apoi o îndoaie şi o pasează următorului jucător. Acesta scrie alt cuvânt şi aşa mai departe.
Reguli adiţionale pot fi impuse: temă strictă (ex: doar despre copaci), structură fixă (substantiv, adjectiv, verb, adverb etc.), fiecare scrie o parte a unei fraze, fiecare scrie un vers (având posibilitatea de a vedea ultimele două-treci cuvinte scrise de precedentul pentru a face o conexiune) etc.
În final, foaia se despătureşte şi se citeşte "capodopera". Uneori pot ieşi lucruri chiar amuzante.

A, şi poate vă întrebaţi de unde vine numele jocului? Prima dată când a fost jucat, rezultatul a fost "Le cadavre exquis boira le vin nouveau.". Mai pe româneşte, "Cadavrul fermecator va bea vinul cel nou.".
Jocul nu s-a oprit doar la cuvinte, el fiind folosit şi în artă. Câteva exemple de desene puteţi găsi aici.

* jocul l-am învăţat de la d-na profesoara Elena Goga, Colegiul Pedagogic Gheorghe Lazar Cluj-Napoca