14 octombrie 2010

Macao


Vârsta. Jocul se joacă cu copii de la 7 ani.

Număr copii.  De la 2 în sus. Maxim 8 jucători.

Obiective. să joci până pui jos toate cărțile din mână

Materiale necesare:   un pachet de cărţi de joc

Cum se joacă. Jucătorii sunt aşezaţi  în jurul unei mese sau pe covor, în cerc.

Se împart câte 5 cărți fiecăruia și o carte rămâne jos, cu fața în sus, alături de pachetul de cărţi neîmpărţite. Participanții trebuie să dea jos, în sensul acelui de ceasornic, cărțile din mână de aceeași culoare sau de același număr. Dacă nu au, trebuie să ia o carte din pachetul rămas.
Dacă ai în mână același număr, dar de culori diferite, se pot pune jos toate deodată, prima va fi cea de aceeași culoare ca și cartea de jos, iar ultima va schimba culoarea ( se mai spune "pacheţel").

Dacă pui jos 2 , 3 sau joker, următorul jucător trebuie să ia din pachet 2, 3 sau 5 cărți, respectiv 10 pt Jokerul de roşu. Dacă are și el același număr sau aceeași culoare, “pedeapsa” ("umflă") se mută la următorul jucător.
Dacă pui 4, următorul jucător trebuie să stea o tură. sau mai multe, dar poate contra cu unul sau mai mulţi “pătrari”, iar “pedeapsa” merge către următorul. Dacă ai 7 poţi stopa atât "umflatu" de cărţi şi statul unei ture sau mai multe. Când un jucător rămâne cu o singură carte în mână e obligat să anunţe “Macao”. Dacă uită şi apucă altul să strige înaintea lui Macao, atunci e obligat să ia cinci cărţi. Câştigă cel care scapă cel mai repede de cărţile din mână, iar jocul continuă până când rămâne un singur jucător cu cărţi în mână. Acesta ia de obicei pedeapsă.
Cu Asul se schimbă culoarea.

Varianta "Macao simplu". Se folosesc regulile jocului de mai sus, doar că se elimină Jokerul şi 7 nu mai are valoarea sa anterioară de a stopa. De asemenea, nu se joacă cu "pacheţel"

Varianta Şeptică Americană. Se pot folosi cărţi “ungureşti” .Jocul se joacă după aceleaşi reguli doar că
·        Se ia în considerare doar 2 atunci când următorul trebuie să umfle cărţi de jos
·        Dacă pui As, următorul jucător trebuie să stea o tură;
·        Cu 7 se schimbă culoarea.
·        Iar dacă se joacă cu pacheţel sau nu (adică să pui toate cărţile deodată, dacă ai mai multe de aceleaş fel), se decide de la început, nu e o regulă.