21 aprilie 2019

Jocuri pentru petrecere cu cavaleri



Pe masura ce copiii soseau la castel, erau invitati intr-o camera unde si asteapta recuzita gata de decorare. Prima activitate a fost de fapt un mini-atelier unde fetele i-au decorat coifurile si batistele, iar baietii scuturile folosind carioci, creioane colorate si abtibilduri. in acest timp eu le-am citit un articol cu informatii utile: cine au fost cavalerii, cum era viata la castel in Evul Mediu, cum se distrau si luptau, cum se imbracau locuitorii, despre clasele sociale.

1. Omoară dragonul şi salvează domniţa:
Prin rotaţie, 2 domniţe se aliniază la capătul traseului şi fiecare îşi alege câte un cavaler care s-o reprezinte; îi va înmâna batista ei în semn de încredere în curajul cavalerului, urmând ca la finalul cursei aceasta să îi fie returnată. Cavalerii aleşi (doi o data) vor lua câte un căluţ din lemn şi o sabie pentru a salva primul domniţa.
Cei 2 cavaleri pornesc la semnal, iar cursa va consta din: adunarea de jos a 2-3 cercuri pe sabie, tăierea capului dragonului  şi luarea domnitei din turn (s-o ţină de mijloc) în timp ce cavalerul călăreşte şi ţine sabia cu cercuri fără să le scape până la finalul cursei. Jocul a fost un deliciu pentru toţi!
2. Urmareste coada dragonului: toţi copiii se prind de mână într-un lanţ. Primul copil reprezintă gura dragonului şi ultimul e coada (va purta o eşarfă care să atârne). Scopul jocului e ca gura sa prindă coada/eşarfa. Niciun copil nu trebuie să se desprindă din lanţ, altfel este eliminat din joc. Ca să stea conectaţi la joc, prima jumătate a lanţului trebuie să ajute gura, iar a doua jumătate, coada. Jocul a avut un succes rasunator!
3. Stafeta medievala : cavalerii vor folosi calul şi lancea. În timpul ştafetei, domniţele sunt rugate să încurajeze cavalerii de pe margine sau dacă vor, pot participa (în rol de cavaler) şi chiar au vrut!
Se formează 2 grupuri, la semnal porneşte câte un cavaler din fiecare grup, pe cal şi cu lancea în mână. Scopul este să se întreacă între ei, să atingă ţinta cu lancea şi apoi să se întoarcă călare, să predea calul şi lancea următorului cavaler. Cea mai rapidă echipă câştigă.
Variantă: în loc de atingerea ţintei, să pornească din capete diferite, unul către altul şi să atingă cu vârful lancei paharul de plastic de pe umărul adversarului. Cel care reuşeşte primul acest lucru, câştigă.
4. Hoţul ! ( sau « Fură pana de pe capul prinţesei » )
Se alege o prinţesă. Ea îşi va pune pe cap o caciulă pe care îşi va pune pana (într-o îndoitură a căciulii). Participanţii la joc vor sta la distanţă. Prinţesa se va întoarce cu spatele la ei astfel încât să nu-i vada. Când e gata, aleg un cavaler (îl ating cu mâna la spate) care va încerca să fure în linişte pana prinţesei fără să fie prins de aceasta. Pe durata jocului, prinţesa nu are voie să se uite în spatele ei! Dacă bănuieşte că îi este furată pana, va striga tare : « Hoţul !«  Cavalerul prins iese din joc. Cavalerii care reuşesc să fure pana, vor concura până la ultimul. Câştigătorul este ultimul cavaler rămas în joc.  Eu am folosit o pană de papagal multicoloră iar domniţele au vrut să fie implicate în ambele roluri.
5. Găseşte comoara ! (Joc de logică)  Dragonul a furat comoara din Castel şi nu ştim unde a ascuns-o ! Găseşte-o ! Copiii primesc un careu tipărit cu cuvintele dispuse în toate direcţiile. Aşezate într-o propoziţie, vor afla unde se află comoara. Răspuns : în pinata-cufăr !

Pe Resurse de Petreceri gasiti alte idei de activitati si jocuri pe care le puteti face la petrecerile voastre in functie de tematici si varstele invitatilor