7 februarie 2018

Experiment amuzant cu amidon si apa - Fluid newtonian

Vârsta jucătorilor. De la 5 ani în sus

Numărul copiilor . Jocul se joacă cu de la 1 jucători în sus. Activitate potrivita pentru grupuri mici

Obiective. participantii isi dezvolta gîndirea științifica - previziuni, observații, comparație, raționament, colectarea datelor, experimentare și evaluare.

Spaţiul de joacăîn interior sau exterior

Materiale necesare.  o tava sau un recipient adanc, amidon, colorant alimentar si apa

Pregătirea jocului. Li se prezintă participantilor regulile activitatii. 

Cum se face experimentul cu "Fluid newtonian ". Se amesteca doua parti de amidon si o parte apa. Daca dorim putem adauga si colorant alimentar. Amestecam compozitia. Vom observa ca are o stare aparent lichida. Este mai degraba vascoasa, ca si mierea. Impreuna cu copiii vom putea observa doua lucruri interesante: 1. Daca amestecam usor, amestecul se comporta ca un lichid. 2. 2. Daca lovim rapid, amestecul se intareste si capata o forma solida! Aceasta stare solida ramane atata timp cat lovim cu forma, altfel substanta va reveni la forma lichida sau vascoasa. 

Explicatia experimentului: Un fluid newtonian precum apa sau mierea, de exemplu, are vascozitate dependenta numai de temperatura ( cand se afla temperatura scazuta se intareste, cand se afla la temperatura ridicata este in stare lochida si curge). In schimb, la amestecul de amidon cu apa, vascozitatea depinde si de temperatura si de forta aplicata. De aceea, daca apasam incet mana ni se scufunda in fluid iar daca il lovim acesta se comporta ca o suprafata tare. 
activitati fun science, fun science, jocuri experimente, jocuri pentru copii de 6 - 9 ani, jocuri pentru copii de 9 - 12 ani, jocuri de interior şi exterior, profesor trasnit,stiinta amuzanta, activitati fun science pentru copii, experimente in bucatarie


Multumesc
ideea de experimet de pe facebook 
sursa explicatie - Sever Mican