29 iulie 2011

Moară


moara
cum se joaca moara
 

Moara este un joc de societate, din categoria jocurilor de strategie, care se joacă în doi.

Jocul are o lungă tradiţie atît în Europa cât şi în afara ei. A fost jucat încă din antichitate în multe alte pârţi ale lumii, printre care Africa de Sud, India, Sri Lanka, China, Grecia (Acropole, Atena), Fenicia, Israel, Germania, Peninsula Istria, Irlanda şi nordul Europei.
 
 
Vârsta jucătorilor. De la 5 ani în sus

Numărul copiilor . jocul se joacă în doi.

Obiective. jucătorii îşi dezvoltă gândirea, orientarea în spaţiu, gândirea logică, se ditrează

Spaţiul de joacă.  în interior sau exterior, în parc, la masă, etc.

Materiale necesare. un set de joc de Moară sau 
  • tablă de joc  din carton sau hârtie. Aceasta are desenate trei pătrate concentrice şi conectate la mijlocul laturilor. Colţurile dreptunghiurilor şi mijloacele laturilor sunt marcate cu puncte care arată cele 24 de poziţii în care se pot plasa cele 18 piese, (câte nouă pentru fiecare jucător).
  • 18 piese de joc de două culori diferite( care pot să fie pioni de plastic, nasturi sau boabe de fasole).

Pregătirea jocului. Pregăteşte "moara" şi pionii. Li se prezintă jucătorilor regulile de joc                .

Cum se joacă "Moară".

Moara este jucată de doi jucători. Jucătorul care începe jocul este decis fie de comun acord, fie de exemplu prin aruncarea unui zar sau a unui ban.

La începutul partidei tabla de joc este goală.  Fiecare jucător are la începutul partidei disponibile 9 piese pe care le poate plasa pe tablă. Scopul jocului este capturarea tuturor pieselor adversarului, sau blocarea sa în aşa fel încât să nu mai poată muta, caz în care acesta pierde.
O piesă poate fi aşezată în unul din cercurile de pe tablă, dacă acesta e liber.
Atunci când trei piese de aceiaşi culoare se află în linie, structura poartă numele de „moară”. Jucătorul care a făcut „moara” are dreptul să captureze o piesă adversară de pe tablă, cu condiţia ca aceasta să nu facă parte la rândul ei, dintr-o „moară”.
În prima etapă a jocului jucătorii aşează alternativ piese pe tablă. Dacă fac „moară”, capturează o piesă adversă. După ce toate piesele au fost introduse, urmează faza a doua a jocului, când fiecare jucător poate muta cu piesele sale. Piesele pot fi mutate de pe un cerc pe altul câte un pas, cu condiţia ca cercul destinaţie să fie liber. Cei dor jucători vor urmări să construiască alte mori pentru a captura piese, sau pot încerca să-l blocheze pe celalalt jucător. O moară poate fi „deschisă” apoi „închisă” din nou pentru a captura piese.
Când unul din jucători rămâne doar cu trei piese, acestea pot „sări”, adică pot fi mutate oriunde pe tablă.

Pierde jucatorul care fie ajunge să aibă numai două piese, fie nu-şi poate muta nici o piesă.
* Într-un punct nu poate fi plasată decât o singură piesă.
* În prima etapă, de plasare a pieselor pe tablă de joc, este posibil ca un jucător să închidă două mori simultan.
În acest caz unele variante permit eliminarea a două piese ale adversarului, iar altele permit eliminarea unei singure piese.

Uneori jocul ajunge în impas, în sensul că se repetă aceleaşi configuraţii de joc fără a se elimina nici o piesă. În asemenea cazuri rezultatul se poate declara remiză dacă pe durata unui număr stabilit de mutări (15, 50 etc.) nu a fost eliminată nici o piesă sau dacă aceeaşi configuraţie a pieselor se repetă pentru a treia oară.