20 martie 2011

Jocurile de altădată de pe stradă

Şotronul.Desenaţi un şotron precum cel din imagine şi numerotaţi căsuţele de la 1 la 8. Primul copil ia o pietricică, pe care o aruncă în pătrăţelul numerotat cu cifra 1. Dacă piatra a intrat în pătrat, copilul începe jocul. Dacă ratează sau calcă pe margine, îi ia locul un alt jucător. Regula este să sară într-un picior până la căsuţele 4-5. Acolo pune ambele picioare. În pătratul 6 sare iar într-un picior, apoi la 7-8 le pune iar pe ambele. Se întoarce şi continuă în acelaşi mod până ajunge la căsuţa 1, unde se apleacă, tot într-un picior, şi ia pietricica. Aruncă apoi pietricica la numărul 2 şi sare direct în căsuţa respectivă. Repetă figura cu fiecare căsuţă, de la 3 la 8. Dacă nu reuşeşte să sară în căsuţele respective şi calcă pe margini ori în afara şotronului, îi ia locul un alt jucător


  • 4556-297945-coarda.jpg


Coarda. Se joacă în trei. Doi învârt de coardă, iar al treilea încearcă să sară fără să fie lovit. Sunt 10 paşi de urmat: Pasul 1 - la început trebuie să sară de 10 ori. Pasul 2 - sare de 9 ori de pe un picior pe celălalt; Pasul 3 - sare de 8 ori cu picioarele lipite. Pasul 4 - urmează 7 sărituri într-un picior
Jocul continuă cu pasul 5 - sare de 6 ori cu picioarele unul lângă altul. Pasul 6 - va trebui să sară cu picioarele desfăcute, apoi cu ele apropiate, alternând, de 5 ori. Pasul 7 - sare de 4 ori: de două ori în piciorul stâng, de două ori în piciorul drept. Pasul 8 - ţine picioarele încrucişate şi sare de 3 ori. Pasul 9 - urmează alte două sărituri cu picioarele apropiate. Pasul 10 - ultima săritură se face cu mâinile încrucişate. Dacă n-a greşit, e câştigător. În cazul în care s-a împiedicat, iese din joc.
4556-297948-coarda1.jpg
Raţele şi vânătorii
Pentru acest joc e nevoie de cel puţin 6 combatanţi. Doi copii sunt vânătorii, iar ceilalţi fac parte din grupul raţelor. Vânătorii aruncă mingea unul spre celălalt, încercând să-i lovească pe copiii din grupul raţelor.
4556-297949-rate.jpg
Cel care a fost atins cu mingea este eliminat, iar jocul continuă. La final va rămâne un singur copil. Vânătorii vor încerca să-l lovească şi pe acesta. Dacă nu reuşesc să-l elimine din trei lovituri, câştigă grupa raţelor.
4556-297950-rate2.jpg


Țară, ţară, vrem ostaşi!
.La acest joc e nevoie de cât mai mulţi participanţi, care se împart în două grupe. Copiii trebuie să se ţină foarte strâns de mânuţe. Apoi o grupă strigă “Ţară, ţară, vrem ostaşi!”, iar cealaltă răspunde “Pe cine?”. Primii spun numele unui copil din cealaltă grupă.
4556-297951-tara.jpg
Prichindelul care şi-a auzit numele aleargă spre echipa rivală şi încearcă să rupă cordonul format de adversarii lui. Dacă nu reuşeşte, rămâne în acea formaţie. Dacă reuşeşte şi rupe zidul, ia un alt copilaş în grupul de unde a plecat. Pierde echipa care rămâne cu un singur component.
4556-297952-tara2.jpg


Sursa  Libertatea.ro