28 martie 2011

Jocuri cu palmele

jocuri cu palmele, jocurile copilariei, poza d p corbisimages.com



Pic, pic, pic Copiii sunt impartiti cate doi. Se vor juca folosindu-se de palme si spunand urmatoarele versuri: “ Pic, pic pic…/ Pic pe sus,/ Pic pe jos,/ Pic pe umar,/ Pic pe dos./ Pic pe cap,/ Pic sub crac,/ Pic OK,/ Pic o iei!”. Pentru fiecare vers vor mima cu palmele: sus/jos/pe umar/ pe dos/ pe cap/ sub crac/ OK si la “o iei”, trebuie s ail paleasca pe adversar cat mai rapid. Castiga cel care se misca cel mai repede.





Ciresica are mere Copiii sunt asezati in cerc stand in picioare sau pe jos, turceste. Li se cere sa isi puna palmele intinse in fata apoi palma dreapta va trebui sa o aseze in palma stanga a partenerului din dreapta. Ei vor trebui sa isi bata palmele (adica palma dreapta asezata pe stanga vecinului, in timp ce spun poezia, trebuie sa o ridice si sa atinga dreapta vecinului din stanga), spunand urmatoarea poezie: “ Ciresica vinde mere/ Ciresel vine si cere/ Ciresica nu se-dura/ Ciresel vine si fura/ Cate mere a furat/ Ciresel neobrazat?”. Copilul la care s-a terminat poezia trebuie sa aleaga o cifra de la 1 la 10. Dupa ce alege va continua jocul numarand pe rand, pana la cifra aleasa. Cand ajuge la cifra dinaitea celei alese, copilul la care ajunge cifra trebuie sa-l atinga pe cel care urmeaza, asfel il scoate din joc. Daca nu reuseste sa il atinga, iasa el din joc. Castiga copilul care reuseste sa ramana in joc pana la final.




In casuta de sub pamant Copiii sunt asezati in cerc stand in picioare sau pe jos, turceste. Li se cere sa isi puna palmele intinse in fata apoi palma dreapta va trebui sa o aseze in palma stanga a partenerului din dreapta. Ei vor trebui sa isi bata palmele (adica palma dreapta asezata pe stanga vecinului, in timp ce spun cantecelul, trebuie sa o ridice si sa atinga dreapta vecinului din stanga), spunand urmatorul cantec: “Intr-o casuta de sub pamant,/ Omawe, omawe,/ Ottello, Ottello/ wistyty;/ Ottello, Ottello/ wistyty;/ one, twu, try.”. Copilul la care s-a terminat cantecul, daca este atins, iasa afara din joc. Castiga copilul care reuseste sa ramana in joc pana la final.

Domnisoara Angelica Copiii sunt impartiti cate doi. Se vor juca folosindu-se de palme si spunand urmatoarele versuri: “ Domnisoara Angelica, lica/ A plecat la Bucuresti, esti/ Si-a lasat ca amintire/ Un purcel de 10 kile sau trei parfumuri chinezesti, esti./ Mama vreau sa ma marit/ Mi-am gasit un zapacit, it/ Il trimit sa-nchida becul, ecul/ El repara robinetul, etul;/ Il trimita la farmacie/ El mi-aduce-o farfurie.” Se pot inventa versuri in continuare.

Intr-o zi de dimineata Copiii sunt impartiti cate doi. Se vor juca folosindu-se de palme si spunand urmatorul cantecel: “ Intr-o zi de dimineata/ O chinezoasca se scula/ Se spala pe maini, pe fata/ Si chinezeste asa vorbea:/ Ane, Lopane/ Pic, Pang Puneo/ Pelugio, Pelugio/ Pelugio Severa”

Un marinar de la Marina Copiii sunt impartiti cate doi. Se vor juca folosindu-se de palme si spunand urmatorul cantecel: “ Un marinar de la Marina,/ Avea si el o balerina./ Si balerina lui facea:/ “Cri, cri, criii,/ Cra, cra, caa…/( invart cu degetul pe langa ureche)Nicule, Gicule,/ (isi incruciseaza mainile pe umeri in fata)/ Hop si-asa” – la final se lasa dansand pana jos si se canta din nou, la final dansand, se ridica.

S-a facut o gaura in cer si a inceput sa picure Animatorul va spune versurile “S-a facut o gaura in cer si a inceput sa picure” cand doreste ca in urmatoarele minute copiii sa aplaude. Asfel ca, dupa ce le spune, va bate cu un deget in palma, apoi cu doua, apoi cu trei si tot asa, cu toata palma. Lafel trebuie sa faca si copiii, in final auzindu-se picuri din ce in ce mai puternici si ropote de aplauze din ce in ce mai tare.

Hartie, foarfece, piatra Se joaca trei jucatori folisindu-se de maini: hartia este palma, foarfecele sunt doua degete sau piatra este pumnul strans. Hartia omoara piatra; foarfecele taie hartia si piatra distruge foarfecele.

Amiba Om – se poarta normal; maimuta – sare de colo, colo si scoate sunete ca si o maimuta; iepurele – mainile ii stau in loc de uerchi, sare in sus si in jos; sarpe – pune 2 degete in fata gurii si scoate sunete de sarpe; amiba – “inoata” de jur imprejur. La inceput toti sunt amibe. Participantii joaca intre ei “Hartie, foarfece, piatra”. Cine castiga, urca un loc in ierarhie si sine pierde coboara un loc. Cand jumatate din jucatori sunt oameni, jocul se opreste.

Scrima cu degetul
Jucatorii stau in perechi. Partenerii stau fata-n fata tinându-se de mâini. Dupa aceasta ei vor face scrima cu degetele. Când un jucator marcheaza de trei ori acesta va trece la un al partener.

Casă, colibă, vilă 



Degeţele mititele